Cultuur & Media
NOS

Ook na pensioen komt huisbioloog Artis op bezoek bij favoriete vogelspin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook na pensioen komt huisbioloog Artis op bezoek bij favoriete vogelspin

Ruim dertig jaar was Charlotte Vermeulen huisbioloog in Artis, maar nu ze met pensioen is zijn die dagen voorbij. Toch eindigt haar liefde voor de dieren niet. "Ik heb bij mijn afscheid een jaarkaart voor het leven gekregen", vertelt ze in Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het gesprek met de voormalige huisbioloog van Artis

Na ruim dertig jaar rondlopen in de dierentuin, heeft Vermeulen haar favorieten wel gevonden. "Ik ga graag naar het hele grote bronzen Boeddha-beeld. En naar mijn grote liefde: de Mexicaanse roodknie-vogelspin. In het verleden zat daar vogelspin Vera. Die is bijna 31 jaar oud geworden."

Aan het begin van haar carrière zag de dierentuin er anders uit dan nu. "Er waren toen heel veel heel grote diersoorten. Dat accepteren we vandaag niet meer en dat begrijp ik ook natuurlijk." Er zijn vooral veel kleinere soorten voor in de plaats gekomen, zoals in de Vlindertuin. "Die zijn minstens net zo leuk."

Het zijn net mensen

Wat haar ook fascineert, zijn de interessante relaties die dieren hebben die lijken op wat wij als mensen doormaken. "Inmiddels vertellen we ook verhalen van dieren die van man in vrouw veranderen." Zoals 's werelds bekendste vis: de anemoonvis. "Van Nemo. Die komt ter wereld met mannelijke én vrouwelijke onrijpe geslachtsorganen."

De vis ontwikkelt eerst tot man, vertelt de bioloog. "En als het vrouwtje van een groepje overlijdt, dan verandert het grootste sperma-producerende mannetje in een maand in een eierleggend vrouwtje. Dat vind ik dus een wonder." Vermeulen leert bovendien veel van de staigiaires waarmee ze jaren samenwerkte. "Toen bleek dat je nonbinaire chimpansees hebt, walvissen, mollen, grizzlyberen, ijsberen. Als je goed kijkt, blijkt dat je kijkt met een bepaalde blik naar de natuur. Maar eigenlijk is die natuur veel rijker."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie