Cultuur & Media
KRO-NCRV

Nieuw boek Pepijn Lanen 'gezeik' (over veel meer dan alleen gezeik)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw boek Pepijn Lanen 'gezeik' (over veel meer dan alleen gezeik)

Het nieuwe, zesde boek van Pepijn Lanen is een uiterst wonderlijke en ook hilarische vertelling geworden. Frits Spits vertelt bij De Taalstaat hoe hij gelachen heeft én ontroerd werd en concludeert samen met de schrijver dat het boek uiteindelijk over veel meer gaat dan 'gezeik'.

Het verhaal

Het verhaal gaat over de vader van een gezin, Aad (een uitgerangeerde rapper), zijn vrouw Maya (een fitnessgoeroe) en zijn kinderen die naar de prachtige namen Marmer en Hartje luisteren. "Voordat ik vader werd wilde ik mijn kind Chef Marmer noemen, maar toen mijn vrouw zwanger was heeft ze me uit die droom geholpen", vertelt Lanen die ook lid is van de band De Jeugd van Tegenwoordig.

Op het eerste gezicht lijken Lanen en zijn vrouw op de hoofdpersonen, maar op hun beroep na zijn ze verschillend. In het boek is het de bedoeling dat het gezin voor een weekend bijeenkomt op het eiland Schiermonnikoog, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

Luister Gothrecht, de fictie podcast geschreven en geregisseerd door Pepijn Lanen

Gothrecht

Gothrecht

Kaasberg

Want tussen het vastenland en het Waddeneiland huist een enorme eeuwenoude kaasberg. De vraag is of ze nog op Schiermonnikoog terechtkomen, waar moeder Maya wacht, maar de kinderen en Aad hebben nog heel wat te stellen met Oibibion een rommelend monster in de Waddenzee. Oibibion is volgens Lanen een soort metafoor geworden voor alleen maar met jezelf bezig zijn.

'Jullie zijn nergens zonder de krachten van alle zes godheden gebundeld.' Met deze zin uit het boek verraadt de schrijver dat hij naast alle absurditeit ook iets wil meegeven aan zijn lezers. "We moeten dingen samen doen. Op die manier kunnen we voorwaarts naar een betere toekomst en wereld."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie