Cultuur & Media
NTR

Wat als niets helpt om de slaap te vatten?

foto: Bregje Hofstedefoto: Bregje Hofstede
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als niets helpt om de slaap te vatten?

Alles, alles probeerde schrijver Bregje Hofstede om de slaap te vatten, maar niets hielp. Ze maakte van de nood een deugd, en schreef een literair zelfhulpboek over slapeloosheid: Slaap vatten. Opvallend is dat slapeloosheid vooral als een fysiek probleem wordt benaderd, vertelt de schrijver in Kunststof.

Alles proberen om te slapen

Meer bewegen. Minder suiker. Voor het slapen gaan iets eiwitrijks eten. Een vast ritme. Een koele slaapkamer. Een donkere slaapkamer. Een geluidloze slaapkamer. Oordopjes. Oogmasker. Mediteren. Niet mediteren, maar gewoon uitgaan met je vrienden. Doorwerken tot je ogen steken. Warme melk. Lavendelolie op het kussen. Opstaan als het niet lukt. Juist blijven liggen als het niet lukt. Aftellen vanaf duizend. Aftellen van tienduizend in stappen van drie. Alles, alles probeerde Bregje Hofstede om de slaap te vatten, maar niets hielp.

"Als ik slecht sliep kon ik niet meer naar de wc. Ik werd er geobstipeerd van", vertelt Bregje. "Alles liep spaak. Je kunt niet meer goed sporten, je wordt duizelig, verdrietig en paniekerig. Ik viel af en toe van de fiets of van de trap, gewoon omdat ik te moe was." Slecht slapen is ongezond, fysiek maar ook geestelijk.

Ook de dag in het teken van slaap

Omdat ze bang was door te draaien zocht Bregje hulp bij een psychiater. Die vroeg haar, met een stift in de hand, te vertellen wat ze allemaal deed om de slapeloosheid te bestrijden. "Toen ze dat allemaal had opgeschreven stond mijn hele dagelijks leven op dat white board. Ze zei: 'Je hebt een probleem - je kunt niet goed slapen - maar alles wat je erom heen gebouwd hebt, maakt dat probleem nog groter.'" Niet alleen de nacht, maar ook haar dag stond in het teken van de slaap.

Tijdens haar onderzoek ontdekte ze dat we nog altijd erg weinig weten over slaap, misschien niet meer dan 0,1%. Onderzoek wijst uit dat arme mensen tweemaal zoveel kans hebben op slapeloosheid dan rijken. Singles lopen meer risico dan mensen met een goede relatie, en 'ergens wakker van liggen' is een gevleugelde uitdrukking. Toch laten we de context, de omgeving waarin we leven buiten beschouwing bij de behandeling van slaapproblemen en zoeken we ons heil in pillen die niet werken.

De oplossing: het leven anders inrichten

Bregje besloot door Europa te trekken op zoek naar mensen die een andere dan de gebruikelijk levensweg bewandelde, die niet gehoorzaamden aan het gebod; Gij zult succesvol zijn! Ze zegde de huur van haar appartement op en trok met een rugzak de wijde wereld in. "Ik had ineens heel veel tijd. Ik had geen vaste lasten meer en dus geen deadlines waar ik naartoe moest werken om zoveel mogelijk euro's te verzamelen. Daar knapte ik enorm van op."

Om haar slaapproblemen aan te pakken moest Bregje haar leven anders inrichten, zoveel was duidelijk. "Maar ik heb beperkt vertrouwen in het goede voornemen. Het heeft niet zoveel zin om jezelf voor te nemen elke dag te gaan wandelen als je jezelf er niet toe dwingt op een materiële manier." En dus heeft ze nu een hond. "Ik baal wel eens als het heel hard regent, en toch ben ik altijd gelukkiger als ik terug kom."

Het zou niet blijven bij een hond. Samen met haar nieuwe geliefde pakte ze haar koffers en vertrok naar het Franse platteland. "In de Morvan lopen de dorpen leeg. Je kunt er voor een appel en ei een huis kopen." Bevrijd van de vaste lasten is de werkdruk verdwenen. En zo waar, het enige wat haar nu nog uit haar slaap haalt is een huilende baby die honger heeft. Een zorg die geen frustratie, maar voldoening geeft.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie