Cultuur & Media
AVROTROS

Wankel Koninkrijk van Tim de Wit is Non-fictie Boek van de Maand september

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wankel Koninkrijk van Tim de Wit is Non-fictie Boek van de Maand september

Wankel Koninkrijk van Tim de Wit is uitgeroepen tot het Non-fictie Boek van de Maand september. Dat heeft boekenredacteur Emma Louise Diest bekend gemaakt in Humberto. Dit is haar recensie van het boek.


7 jaar lang is Tim de Wit voor ons dé stem van het Verenigd Koninkrijk. Hij duikt overal op wanneer het woord Brexit valt en wij klampen ons met man en macht vast aan zijn nieuwsbericht in de hoop iets te begrijpen van wat zich op het eiland afspeelt. In dit boek maken we opnieuw kennis met een land waar we onmogelijk een allesverklarende beschrijving op kunnen plakken.

Observeren

Als correspondent zien we de beweging die in de maatschappij plaatsvindt, we staan midden in het krachtenveld maar evengoed nog steeds aan de zijlijn. Het verhaal dat het thuisland van De Wit vraagt, is niet altijd het verhaal dat hij zal brengen. De verwachtingen komen zelden overeen met de werkelijkheid. We zien hoe De Wit observeert en heel voorzichtig nieuwe conclusies trekt.

Wij in Nederland zullen geen genoegen nemen met een twijfelende observatie, we willen feiten, duidelijkheid, een heldere uiteenzetting, een kernachtig verhaal. Maar wat doe je als die eenduidige stem onmogelijk blijkt? Hoe zet je een situatie helder uiteen wanneer het beeld troebel blijft? Er is geen tijd voor een zoektocht naar de beste manier van verslag geven als het nieuws zich zo prangend aandient.

Onmogelijke taak

In weer en wind staan we paraat, op ieder moment van de dag, om Nederland van de juiste informatie te voorzien. Het heeft bij vlagen iets weg van de nog spelende violen op een zinkend schip. Tegen beter weten in, want Nederland is ten slotte ook maar te gast. Hoe lang blijft deze relatie nog intact? Dit boek geeft een mooi beeld van de onmogelijke taak waar Tim de Wit voor stond en correspondenten na hem voor staan.

We zien de worsteling, maar ook het plezier om net de juiste informatie te vinden in een zee van tegenstrijdige berichten en spraakmakende maar afleidende roddels. De adrenaline giert door onze aderen wanneer we zonder enige voorbereiding vanaf het balkon in de Westminster Tower verslag moeten doen van weer een uitzonderlijke politieke gebeurtenis. Nu De Wit van een afstand naar de situatie kan kijken, is het mogelijk om ons de vele verhalen te vertellen die ten grondslag liggen aan het journalistieke verslag.

Bewondering

De eeuwenoude machtsstructuren te benoemen waaruit het Verenigd Koninkrijk is opgebouwd, de situatie te ontleden waarin het land terecht is gekomen en heel voorzichtig een blik te werpen op de toekomst. Het Verenigd Koninkrijk is een leuke verzamelnaam waarvan we nog niet half weten wat het betekent.

Jarenlang leek het in het land zelf allemaal heel duidelijk, moeilijke vragen werden niet gesteld, maar nu alles aan het wankelen is gebracht moet het VK zich opnieuw uitvinden. Het verhaal dat Tim de Wit uiteindelijk in dit boek vertelt is zeker niet neutraal en past ook niet in een kort nieuwsbulletin maar zorgt er wel voor dat we het journalistieke verslag vanuit het Verenigd Koninkrijk aandachtiger, met meer kennis en vooral met veel bewondering zullen bekijken.

Eervolle vermelding

De eervolle vermelding is deze maand voor W.F. Hermans - Vrij belangrijke foto's van Piet Schreuders en Bram Oostveen (red.).

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie