Cultuur & Media
NTR

Daan Remmerts de Vries: 'Ik werk zo hard ik maar kan, omdat ik vrij wil blijven'

foto: Uitgeverij Queridofoto: Uitgeverij Querido
  1. Nieuwschevron right
  2. Daan Remmerts de Vries: 'Ik werk zo hard ik maar kan, omdat ik vrij wil blijven'

De Theo Thijssenprijs, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, is dit jaar toegekend aan schrijver en illustrator Daan Remmerts de Vries. Wat de P.C. Hooftprijs is voor literatuur voor volwassenen is de Theo Thijssenprijs voor jeugdliteratuur. "Ik kon alleen maar stotteren. 'Ik ben ontzettend b-b-blij met de prijs.' Het overviel me totaal!", vertelt de schrijver in Kunststof. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 60.000 euro, geheel naar eigen inzicht te besteden.

Theo Thijssenprijs

'Zijn personages op zoek naar eigenheid en vrijheid geven zijn verhalen - wars van het modieuze - een groot gevoel van urgentie. Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht', luidt het juryrapport.

Daan: "Wat ook heel fijn is van de Theo Thijssenprijs, naast dat bedrag, is dat bepaalde boeken weer heruitgegeven kunnen gaan worden. 'De Harpij' bijvoorbeeld, mijn magnum opus, is uitverkocht en daar ben je dan best droevig over, maar dat gaat weer heruitgegeven worden. Daar ben ik heel blij mee.

Ik ben helemaal niet bezig geweest met het krijgen van deze prijs, het is ook zeer de vraag of je hem krijgt, dat hoeft helemaal niet. Een tijd lang ben ik best bezig geweest met prijzen en bekroningen, ik heb wat veel gehad, heel fijn, maar de Theo Thijssenprijs is een oeuvreprijs. Je weet helemaal niet of je die ooit zult krijgen, of je ervoor in aanmerking komt, op lijstjes staat."

Daan Remmerts de Vries debuteerde in 1990 met het kinderboek 'Zippy en Slos', geïnspireerd door zijn twee katten. Daarna volgden meer dan 60 boeken, voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Hij won een Gouden Griffel voor 'Godje', over een pestkop en voor 'Voordat jij er was', een verrassende versie van het scheppingsverhaal. Ook won hij Zilveren Griffels en vele andere prijzen. Hij is niet alleen schrijver, hij illustreert vaak zijn eigen boeken, schildert, tekent en maakt muziek.

'Vrijheid vind ik heel belangrijk'

De schrijver heeft nog steeds geen mobiele telefoon, dat is wel een levensvisie. Hij vindt het gewoon prettig om niet altijd maar bereikbaar zijn. "Ik zeg wel tegen vrienden: mocht ik dan ooit een hartaanval krijgen als ik in de duinen loop, dan is dat maar zo, dat zal mijn dan mijn lot wel zijn. Als je schrijft is het helemaal prettig. Ik merk nu al dat ik, terwijl ik zit te schrijven, zo nu en dan eens op mijn Facebookpagina zit te kijken. Maar eigenlijk stoort dat de stromen waarin je zit, en met een telefoon zou dat nog erger zijn."

"Vrijheid vind ik heel belangrijk", zegt Daan. "Omdat ik vrij wilde zijn ben ik ooit gaan schrijven, muziek maken en schilderen. En ik heb ooit gedacht: hier moet ik mijn brood mee zien te verdienen, als ik kan.

'Ik vind het heel fijn om in m'n eentje dingen te doen'

Ik vind het moeilijk om met mensen samen te werken. Ik ben geen teamspeler. Ik vind het heel fijn om in m'n eentje dingen te doen en uit te zoeken. Ik denk ook dat je de aardigste gedachten in je eentje krijgt. De ergste hit die er ooit is gemaakt is 'You'll Never Walk Alone'. Ik loop graag in m'n eentje zo nu en dan.

Ik wilde mijn vrijheid behouden. Het liefst met het maken van dingen: muziek, schilderen, boeken, allemaal prima! Het zijn bij mij boeken geworden uiteindelijk, en ik werk daar zo hard aan als ik maar kan, omdat ik vrij wil blijven."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie