Cultuur & Media
NTR

'Ik ben gestopt met drinken op 17 december 1993'

foto: Herman Brusselmansfoto: Herman Brusselmans
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik ben gestopt met drinken op 17 december 1993'

De nieuwe roman van schrijver Herman Brusselmans, Vertrouw mij, ik kom uit de veehandel, gaat over hemzelf, zijn geliefde Lena en een vermoorde vrouw. "We zijn allemaal sukkels. Als ik alle mensen idioten vind, dan vind ik in de eerste plaats mezelf wel ook een idioot", vertelt hij in Kunststof.

Video niet beschikbaar

Top drie der dingen in het leven

"Ik geloof in liefde op het eerste gezicht. Je kijkt elkaar in de ogen en zeven seconden later weet je het. Er moet meteen verliefdheid zijn. Ik geloof in de bijna rauwe aantrekkelijkheid van de eerste zeven seconden, binnen die seconden peil je iemand."

"Liefde staat bij mij op één in de top tien der dingen. Op twee staat de vriendschap, de andere mensen dan je vriendin. Op drie de literatuur. Heel veel meer heb ik ook niet in mijn leven. Er staan een paar minder belangrijke dingen in, zoals sigaretten en motoren."

Drinken tegen de angst

"Vaak hebben mensen dingen nodig tegen de verveling. Ik denk dat de verveling eigenlijk de hele geschiedenis heeft bepaald. Ik ken het gevoel niet van verveling. Als je een lezer bent - ik ben niet alleen een schrijver, maar ook bijna een professioneel lezer - dan verveel je je nooit. Dat helpt enorm om een zo rustig mogelijk leven te hebben."

Rustig was het leven van Brusselmans niet altijd. "Er is één periode geweest die eruit springt, dat is mijn periode als alcoholicus. Ik dronk me te pletter." Begin jaren '80 kreeg de schrijver last van angstaanvallen. "Ik dronk om mijn angstpsychoses te verdoven. Geen idee waar de angsten vandaan kwamen. Het is een ziekte."

Quote

Ik had nog nooit nuchter geschreven

Herman Brusselmans

"Ik ben gestopt met drinken op 17 december 1993, dat weet ik nog. Dat is toch wel een mijlpaal in mijn persoonlijke geschiedenis. Toen ben ik het leven in gegaan als een 100 procent nuchter persoon. Ik had nog nooit nuchter geschreven, nog nooit. De angst was dat het mijn schrijven zou beïnvloeden. Maar dat ging naadloos in elkaar over."

"Op pagina 164 van het boek Ex-minnaar ben ik gestopt met drinken. Pagina 163 was nog bezopen, pagina 164 was nuchter."

'Ik heb twee talenten gehad: schrijven en voetbal'

"Het leven is duidelijk chaotisch. De mens slaagt erin de chaos binnen de perken te houden. Ik moet schrijven omdat ik wil schrijven. Het schrijven is niet alleen zitten op computer en op die toetsen rammen, maar ook het nadenken, het contempleren."

"Iedereen heeft verschillende kanten. Ik ben voor 70 à 80 procent zachtaardig. Ik wil het beste voor iedereen. Ik word ontroerd door een schaap met een mank pootje enzovoort. We zijn allemaal stuntelaars. Maar goed, er is altijd wel een andere kant ook."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie