Cultuur & Media
MAX

Omroep MAX maakt documentaire 'Selma's oorlog'

foto: Omroep MAXfoto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Omroep MAX maakt documentaire 'Selma's oorlog'

Holocaust-overlevende Selma van de Perre (99) bracht in de Tweede Wereldoorlog verboden pamfletten en voedselbonnen rond voor het verzet, maar werd gevangen genomen en kwam terecht in kamp Ravensbrück. Philip Freriks ging met haar terug naar het kamp en maakte daar een documentaire over. In Villa VdB vertellen ze erover.

Jeugd

Omdat er weinig overlevenden meer zijn, vindt Selma het extra belangrijk om met name de jeugd uit te leggen hoe het er in een kamp aan toeging.

Selma: "Ik vind het heel noodzakelijk om over de oorlog te vertellen. Jonge en oude jeugd en jongvolwassenen moeten dit weten en horen. Zeker van iemand die het zelf ondervonden heeft. Er is een groep die er niet meer in gelooft. Als de jonge mensen van nu eraan gaan denken, moeten ze er iets voor doen. Bij workshops zeg ik heel vaak: loop niet achter iedereen aan omdat ze op een kist gaan staan of iets nieuws denken te vertellen. Je hebt zelf hersenen, gebruik ze."

Niet alleen in Nederland doet Selma haar verhaal. Regelmatig spreekt ze ook voor Duitse jongeren. "Ik doe dat omdat hun grootouders of ouders er niets over zeggen. Ik vind dat wel begrijpelijk natuurlijk, maar wel heel jammer. Ik had graag de interesse gekregen hierover van de Duitsers. Ook heb ik gesproken met Duitse generatiegenoten. Die willen er alleen helemaal niet over praten. Dat vind ik wel heel dom, maar echt boos worden heeft geen zin. Ze voelen er zich gewoon heel schuldig over."

Meegeven

"Het allerbelangrijkst om mee te geven is dat om te leven je actief moet blijven. Iedere dag moet je zo goed mogelijk doorbrengen. Voor mij is dat, dat ik iedere dag blij ben dat de zon schijnt. Gebruik elke dag van je korte leven. Het leven gaat namelijk ontzaggelijk vlug voorbij."

De hele documentaire Selma’s oorlog is vanavond om 20.30 uur te zien op NPO 2.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie