Podcast

Podcast Iedere Steen heeft een Gezicht: 'Ik wil dat de oorlog uit me verdwijnt'

foto: Hans Jaap Melissenfoto: Hans Jaap Melissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Iedere Steen heeft een Gezicht: 'Ik wil dat de oorlog uit me verdwijnt'

Amsterdam krijgt er een nieuw oorlogsmonument bij. Op 19 september wordt het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. Hiermee krijgt Nederland ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog eindelijk een monument met de namen van de 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen nam er in de WNL-podcast Iedere Steen heeft een Gezicht alvast een kijkje en liep daar Petra Duitscher tegen het lijf.

#1 - Van de oorlog af willen - Iedere Steen heeft een Gezicht

Duitscher heeft een bewogen leven achter de rug. De Amsterdamse met Joodse roots is zeventig jaar en werd dus na de oorlog geboren, maar had vrijwel geen familie meer. Alleen haar moeder en haar tante waren nog in leven. "Iedereen was uitgemoord", vertelt Duitscher terwijl ze geëmotioneerd naar het nog niet onthulde monument kijkt. "Ik wil dat de oorlog uit me verdwijnt, ik leef al mijn hele leven in angst." De Amsterdamse legt uit dat dat laatste voornamelijk door haar moeder is ingeboezemd. "Mijn moeder had een heel nare tijd bij haar onderduikadres. Ze werd als dienstmeid gebruikt en als ze niet deed wat haar gezegd werd, dan werd ze gemarteld."

De oorlog leeft voort

De angst van haar moeder leeft dus nog voort in de volgende generaties. "Het is niet alleen bij mij zo, ik merk het ook heel erg aan mijn kleindochter. Ze is zich heel erg aan het verdiepen in de oorlog en ze heeft mijn moeder heel goed gekend." Duitscher vertelt dat het moeilijk was om met haar moeder te leven. "Ze had te veel meegemaakt. Als ik weg wilde gaan, dan ging ze huilen."

De Amsterdamse wil zelf maar al te graag af van de oorlog in haar hoofd. "Je moet verder. Ik heb elf kleinkinderen. Die zijn zo onschuldig, heerlijk."

Melissen spreekt op een ander moment nog een keer af met Duitscher en haar dochter en kleindochter om over de oorlog te praten. Wat voor impact heeft de oorlog nog steeds op de familie? Luister de hele podcastaflevering van Iedere Steen heeft een Gezicht hier terug.

Gerelateerde podcast

Iedere Steen heeft een Gezicht

Iedere Steen heeft een Gezicht

Ster advertentie
Ster advertentie