Podcast
NOS

Podcast met Rob Trip: De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast met Rob Trip: De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

In de zomer van 1941 zitten 51 Joodse kinderen in de weeshuisbarak van Kamp Westerbork. Ze zijn opgepakt in de onderduik en niemand weet hoe ze precies heten, wie hun ouders zijn of wanneer ze zijn geboren. In de nieuwe podcast De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork probeert Rob Trip te achterhalen hoe het kan dat deze kinderen drie concentratiekampen hebben overleefd. Is dat puur geluk of zit er meer achter?

Video niet beschikbaar

Rob Trip spreekt met vier van de Onbekende Kinderen. Lous Steenhuis-Hoepelman is drie jaar oud als ze in 1944 alleen wordt opgesloten in een gevangeniscel en vervolgens naar Kamp Westerbork moet.

"Wat ik me niet kan voorstellen is dat er Nederlandse politiemannen naar mijn onderduikadres in Amsterdam-West zijn gegaan, hebben aangebeld en mij hebben meegesleept. Drie jaar oud. Daar staat mijn verstand bij stil."

chevron right
chevron right
foto: Lous Steenhuis
Kinderfoto's van Lous

Het contrast tussen de foto's van Lous als baby en peuter zijn groot. Op de tweede foto, gemaakt in Westerbork, kijkt ze boos de lens in. In het kamp zit ze in een weeshuisbarak, aan de rand van het kamp. De schommels en wipwap staan vlak bij het prikkeldraad.

foto: Weeshuisbarak in Kamp Westerbork. Bron: Archief Herinneringscentrum kamp Westerbork

Vanuit Westerbork moet de groep kinderen naar de concentratiekampen Bergen-Belsen en Theresienstadt. Rob Trip reconstrueert hoe het in die kampen was, hoe het transport verliep en wat er gebeurde toen de kinderen weer terug naar Nederland kwamen.

Naast vier van de Onbekende Kinderen spreekt hij ook met onder meer conservator Guido Abuys over hoe de weeshuisbarak er uitzag en met Douwe Draaisma, hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie, over het geheugen.

Luister de trailer van De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork - De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

De podcast is gemaakt door Rob Trip, Marieke de Vries en Marjolein Bax. Zij maakten eerder de podcast STAAKT! STAAKT! STAAKT! over de Februaristaking van 1941.

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Rob Trip gaat op zoek naar het bijzondere verhaal van een groep van 51 Joodse kinderen die als door een wonder bijna allemaal drie nazi-kampen wisten te overleven.

Wil je reageren? Dat kan via deonbekendekinderen@nos.nl.

Luister de podcast via NPO Luister of alle andere podcast-apps.

Meer informatie vind je op de overzichtspagina nporadio1.nl/de-onbekende-kinderen

Ster advertentie
Ster advertentie