Cultuur & Media
MAX

Remieg Aerts winnaar Nederlandse Biografieprijs 2020

foto: Nederlandse Biografieprijsfoto: Nederlandse Biografieprijs
  1. Nieuwschevron right
  2. Remieg Aerts winnaar Nederlandse Biografieprijs 2020

Remieg Aerts heeft met zijn biografie Thorbecke wil het, Biografie van een staatsman (2018) de Nederlandse Biografieprijs 2020 gewonnen, dat werd zojuist bekend gemaakt in Nieuwsweekend.

Remieg Aerts wint Nederlandse Biografieprijs

"Ik ben hier vereerd mee gezien de kwaliteit van de andere biografieën die ik ook ken. Dus ik vind het een geweldige onderscheiding dat ik hiertussen mag staan met mijn Thorbecke biografie", reageert Remieg Aerts op zijn winst. Hij won de Nederlandse Biografieprijs met zijn boek Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman dat in 2018 uitkwam bij uitgeverij Prometheus.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=JqB1LcxlAtY&feature=emb_title" start="false"}

Dit zei hij zelf eerder over zijn biografie

Het jury commentaar luidde: 'Dit dikke boek verovert de lezer die het eenmaal opengeslagen heeft. Er is geen voorkennis nodig om het verhaal te volgen. De tekst zit erg goed in elkaar. De jury kon het niet laten om een parallel te trekken tussen de gebiografeerde en de biograaf zelf. Zoals Thorbecke weet Aerts wat hij wil. Hij is scherpzinnig, doelgericht en gestructureerd. Op een punt steek de biograaf zijn held naar de kroon, hij schrijft beter. Aerts gebruikt zijn brede woordenschat voor verduidelijking en variatie en niet om te pronken. Hij vindt geregeld een lichte toets, zijn beeldspraak is verrassend.'

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=I4rArUoa5pY&feature=youtu.be" start="false"}

Bekijk hier de volledige laudatio van juryvoorzitter Elisabeth Leijnse

Andere genomineerden voor de biografieprijs waren: Frits Berends en Dirk van Delft met Lorentz. Gevierd fysicus, geboren verzoener (Prometheus, 2019), Wessel Krul met het boek Hannema, museumdirecteur. Over kunst en illusie (Prometheus, 2018), De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares (De Bezige Bij, 2018) van Annet Mooij en Jan Willem Regenhardt’s Louis van Gasteren. Seismograaf van onze tijd (Boom, 2018)

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie