Cultuur & Media

Nieuwe boekbesprekingen in de NPO Radio 1 Boekenpodcast

foto: NPO Radio 1 Boekenpodcastfoto: NPO Radio 1 Boekenpodcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe boekbesprekingen in de NPO Radio 1 Boekenpodcast

[NTR] In de NPO Radio 1 Boekenpodcast vertelt Jeroen Vullings over schrijver Laurent Binet en de eerste volwaardige coronaroman. Jellie Brouwer spreekt met Maurits de Bruijn en Gerda Blees "twee boeken die beiden gebaseerd zijn op een waargebeurde geschiedenis".

{podcast audio="138719" caption="#28 - Jellie Brouwer en Jeroen Vullings bespreken: Ook mijn holocaust, Beschavingen, Wij zijn licht en Een week of vier" }

Ook mijn holocaust, van Maurits de Bruijn

Maurits de Bruijn is 35, schrijver en de zoon van een moeder die als baby aan de buren werd gegeven toen haar ouders en twee zusjes werden gedeporteerd naar Sobibor. Het boek is het reisverslag van die trip naar Israël, maar daarmee ook van een heel leven. Een leven waarin de Tweede Wereldoorlog nog altijd doordreunt.

Jellie Brouwer: "Hij maakt pijnlijk duidelijk hoe het trauma van de moeder doorwerkt in de volgende generatie. Dat beschrijft hij heel duidelijk. Ik vind het echt een belangrijk boek. Een verwijzing naar Ischa Meijer, Het jongetje dat alles goed zou maken. Je leest in dit boek hoe ingrijpend het leven kan zijn voor al die jongens en meisjes die alles goed moesten maken."

Beschavingen, van Laurent Binet

"Een mooie vertaling uit het Frans", begint Jeroen Vullings. "De schrijver die het experiment niet schuwt, op zich is dat ook al bewonderenswaardig, want tegenwoordig waagt bijna geen enkele schrijver zich meer aan het experiment.

Quote

De geschiedenis wordt volkomen verdraaid

Jeroen Vullings

Binet doet het met allure. Hij pakt eigenlijk iets heel groots, eigenlijk heeft hij de hele geschiedenis door een reeks van net iets andere besluiten of gebeurtenissen, een hele andere loop gegeven."

Andere afslagen in het leven

"Het is sowieso speels om na te denken over wegen die anders hadden kunnen lopen", zegt Vullings, "of een leven dat anders had kunnen lopen als je net een andere weg was afgeslagen. Maar het geeft ook wel te denken over een aantal zekerheden; er wordt in deze tijd met heel weinig kennis van de geschiedenis gekeken naar onze tijd en geroepen.

Het is echt een knappe schrijver. Ik ben verbaasd dat ik hem zo waardeer. De man is een moralist, en ik vind dat je dat niet moet zijn in literatuur. Maar als je een goede schrijver bent, kom je overal mee weg. Dus ook met zo'n moraal."

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren f op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie