Cultuur & Media
VPRO

Moet je zeggen 'naakt' of 'bloot'?

foto: Ben Kleynfoto: Ben Kleyn
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet je zeggen 'naakt' of 'bloot'?

Ted van Lieshout is schrijver en illustrator van kinder- en jeugdliteratuur. Hij schreef ook twee romans voor volwassenen: Mijn meneer (2012) en Schuldig kind (2017). Nu volgt Bloot, een briefroman – maar dan met e-mails (want: lekker snel). Een interactie tussen een archivaris en een schrijver over wat we blootgeven en wat we liever verbogen houden.

Pieter van der Wielen spreekt met Ted van Lieshout in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="125132" caption="Ted van Lieshout over zijn nieuwe boek 'Bloot': " }

Terug naar het verleden

Ted van Lieshout vond in zijn jeugd een boek met daarin een verschrikkelijke prent: allemaal mensen die opgehangen waren. Maar dat was nog niet het ergste: alle mensen waren bloot. "Kan er iets ergers zijn dan dat ze je doodmaken maar dat je je daarvoor ook nog moet uitkleden?" vroeg de schrijver zich als kind af. "Ik vond dat zo erg dat ik dat elke zondag even bekeek", stiekem in de hoop dat de prent op een gegeven moment verdwenen zou zijn.

Quote

Het Vaticaan had speciaal mensen in dienst die de piemels van de beelden aftikten

Ted van Lieshout, schrijver

Na jaren keerde hij terug naar de tekening die hem eigenlijk nooit heeft verlaten. En opnieuw is het thema actueel: naakt in de kunst. "Het is absurd", vindt Van Lieshout. "Twee eeuwen geleden hebben we alle vijgenblaadjes weggepoetst. Die waren daarvoor er juist opgeschilderd of opgeplakt. En nu moeten we ze weer terug gaan plaatsen? Het zou me niet eens verbazen als we dat echt gaan doen."

Hij ziet eigenlijk maar een paar mogelijkheden: "Of je laat de kunstwerken zien zoals ze zijn. Of, als ze dat niet meer zijn, dan haal je ze weg of plak je het af met een plakkertje of met een vijgenblad." Maar tegelijkertijd is hij duidelijk van mening dat informatie en kunst ter beschikking gesteld moet blijven worden. "Ook als het je niet welgevallig is, je kunt er altijd van leren. Maar verbiedt het anderen nooit."

Het boek: Bloot

In zijn werk, en nu ook in het boek Bloot bespreekt hij pedofilie, de manier waarom we omgaan met seksualiteit, preutsheid en met vertrouwen. En hij geeft antwoord op de vraag: is het nou 'bloot' of juist 'naakt'? Ted van Lieshout: "Daar heb ik best lang over nagedacht. Maar als ik het voor kinderen moet uitleggen zeg ik het zo: Naakt is ongekleed en bloot is uitgekleed." Beide zijn natuurlijk goed, maar het is maar net wat je ermee wilt zeggen.

Ted van Lieshout vertelt in Nooit Meer Slapen waarom mannen in kunstwerken - misschien - vaak zo klein geschapen zijn.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie