Cultuur & Media
KRO-NCRV

Speciale wet tegen pesterij van de media in Engeland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale wet tegen pesterij van de media in Engeland?

Ruim 850 duizend Britten hebben een petitie ondertekend waarin ze eisen dat 'pesterijen door de media' strafbaar worden gesteld. Caroline’s Law wordt het genoemd, naar de televisiepresentatrice Caroline Flack die onlangs zelfmoord heeft gepleegd.

Dit gebeurde nadat ze ervan werd beschuldigd haar partner te hebben mishandeld. Dat werd breed uitgemeten in de Britse tabloids. Journalisten zaten er bovenop en achtervolgden haar zelfs. Critici verweten de kranten dat ze een kwetsbare vrouw belaagden. Flack had aangegeven depressief te zijn.

Volgens journalist en televisiemaker Erik Noomen is dit wetsvoorstel op emotie gebaseerd. "Hiermee willen ze afdwingen dat het pesten van presentatoren en celebrities tegengegaan moet worden."

'Emotionele wet'

Hoewel hij de emotie omtrent de zelfmoord van Flack kan begrijpen, lijkt Noomen zo’n wet een slechte zaak. "Het gevolg voor de Engelse journalistiek zou kunnen zijn dat ze hun werk niet meer kunnen doen.”

Engeland heeft volgens hem al bijna de zwaarste libel laws ter wereld. "Als een krant de mist ingaat dan krijg je een rechtszaak die je heel veel geld gaat kosten. De wet moet toepasbaar zijn voor iedereen", zegt Noomen. "Als de Sun wordt beperkt in haar vrijheid, dan ook de Times en the Guardian."

Ster advertentie
Ster advertentie