Cultuur & Media
KRO-NCRV

Medialogica over overwinning Geert Wilders is 'kras staaltje activistische journalistiek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Medialogica over overwinning Geert Wilders is 'kras staaltje activistische journalistiek'

Argos Medialogica kwam dit weekend met de documentaire Milder Gestemd. Bijna vier maanden na de verkiezingen probeert het HUMAN-programma de vraag te beantwoorden welke rol de media bij de verkiezingswinst van Geert Wilders hebben gespeeld. We bespraken het in het Mediaforum van Spraakmakers.

Paardenrace

In de documentaire wordt gesteld dat de verkiezingen door media steeds meer als een wedstrijd, een paardenrace, worden gepresenteerd. "Maar verkiezingen gaan over winnaars en verliezers", zegt Arno Kantelberg, hoofdredacteur van ModMod, die iedereen aanraadt om de uitzending terug te kijken. Alleen die vergelijking vond hij niet zo sterk.

Programmamaker Kefah Allush (EO) vindt die vergelijking wél sterk en maakt zich zorgen om de ontwikkeling waarin media de verkiezingen steeds meer als een strijd presenteren. "Als je het als een wedstrijd verslaat, dan moet je ook niet verbaasd zijn dat het als een wedstrijd ontvangen wordt", zegt hij.

Entertainment

Hij stoort zich aan de tendens dat belangrijke zoals, zoals verkiezingen, voortdurend gebracht worden als spannend entertainment om de kijker te blijven boeien. "Dat je een kant moet kiezen, voor of tegen, en dat je daarmee voortdurend wordt uitgenodigd om partij te kiezen in plaats van je te laten informeren."

PVV de grootste

Kantelberg stoorde zich in de uitzending erg aan media-onderzoeker Nel Ruigrok. Zij stelde volgens hem impliciet dat iets fout was gegaan, omdat de PVV als de grootste partij uit de verkiezingen kwam. "Niemand zegt het heel hard in de documentaire, maar er wordt wel gesuggereerd: er is iets fout gegaan, hoe hadden we dit kunnen voorkomen?"

Kantelberg vraagt zich af of het de taak van de media is om te voorkomen dat de PVV en Geert Wilders de grootste worden. Hij proeft dat er met twee maten gemeten wordt. "Toen Jesse Klaver een aantal jaar geleden vanuit de achterhoede een grote winst behaalde met GroenLinks, vroegen media zich niet af of het voorkomen had kunnen worden." Hij concludeert daarom dat de uitzending van Medialogica naast een "interessante uitzending" ook "een kras staaltje activistische journalistiek" is.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie