Politiek
KRO-NCRV

'Huilbuien' Omtzigt roddel of nieuws? 'Ik wil het ook weten als hij labiel is'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Huilbuien' Omtzigt roddel of nieuws? 'Ik wil het ook weten als hij labiel is'

Pieter Omtzigt zou tijdens de formatiegesprekken regelmatig huilbuien hebben, met stemverheffing spreken en de onderhandelingskamer verlaten. Dat besprak Telegraaf-commentator Wouter de Winther in zijn politieke podcast Afhameren. Zijn deze opmerkingen over Omtzigts gedrag 'geroddel' of is het nieuws? We bespreken het in het Mediaforum van Spraakmakers.

"Het gepraat en geroddel over elkaar via de media is illustratief voor het hele probleem. Ik doe er niet aan mee", liet Omtzigt weten aan de redactie van de talkshow Op1. Maar televisierecensent Angela de Jong, van het AD, vindt het wél belangrijk dat de details over Omtzigts gedrag via de media naar buiten komen.

"Voorheen was Omtzigt heilig", zegt De Jong over de positie van de NSC-leider in aanloop naar de verkiezingen. Media waren weinig kritisch. Nu we volgens haar afstevenen op nieuwe verkiezingen, wil ze weten op wie ze mogelijk zou stemmen. "Ik wil het ook weten als hij toch tamelijk labiel is."

Uit de school klappen

Arjen Fortuin (NRC) vindt de nieuwswaardigheid te betwijfelen. "Door dit bericht komt vooral boven tafel dat de andere partijen in die hopeloos vastzittende onderhandelingen nu vrij hard de persoonlijke aanval kiezen, tegen iemand met wie ze in theorie overeenstemming willen komen."

Hoewel het bericht over het gedrag van Omtzigt zou kunnen kloppen, vindt hij het ook 'opmerkelijk' dat de onderhandelingspartners zo royaal uit de school klappen. "De enige uitweg lijkt om maar niet de schuld te krijgen van de ontwikkelingen."

Context bieden in de podcast

Dit nieuws komt uit de politieke podcast Afhameren en stond niet in de column van Wouter de Winther. "Onze berichtgeving kent tegenwoordig meerdere platforms dan het geschreven woord", zegt De Winther. "In een podcast heb je meer ruimte en tijd om een verhaal als dit van context te voorzien. Ik denk dat dat goed gelukt is en dat het veel mensen bereikt heeft."

Dat beaamt Angela de Jong. "Een podcast geeft je de mogelijkheid om iets meer kleur en context toe te voegen." Ook parlementair verslaggevers Joost Vullings en Xander van der Wulp maken een podcast, De Stemming. Ze benoemden daarin ook dat ze daar een andere toon aanslaan dan in hun tv-optredens.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie