Cultuur & Media
KRO-NCRV

Reacties over Op1: 'Bij de NPO spelen heel veel problemen tegelijkertijd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reacties over Op1: 'Bij de NPO spelen heel veel problemen tegelijkertijd'

De publieke omroepen denken te weinig na over hun rol in deze veranderende wereld. Dat zegt Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant bij het Mediaforum van Spraakmakers. Het concept is achterhaald en volgens hem leidt dat uiteindelijk tot misstanden, zoals bij Op1.

Falende bazen, waanzinnige verwijten, aanhoudende spanningen. De Volkskrant heeft een zeer uitgebreide reconstructie gepubliceerd over wat er achter de schermen speelde bij Op1.

"De constructie van Op1 toont aan hoe ingewikkeld Hilversum is", zegt Kefah Allush, die meerdere keren inviel als presentator. "We hebben een publiek bestel met veel partijen, die elk de opdracht hebben om hun eigen verhaal te vertellen. Doorgaans blijft die ingewikkeldheid beperkt tot de bestuurskamers, nu niet."

Vragen om problemen

Aan de voorkant is Op1 één programma, legt hij uit. Maar aan de achterkant werkt een veelheid aan partijen met ook weer allemaal een eigen belang. Niet alleen omroepen, er is ook nog een productiebedrijf in het spel en een zelfstandige redactie. "Ja, dan vraag je om problemen."

Het is goed dat de Volkskrant onderzoek doet, vindt Wendelmoet Boersema, adjunct-hoofdredacteur van Trouw. De publieke omroep maakt met belastinggeld programma’s en dat moet je volgens haar altijd kritisch benaderen.

Kritisch volgen

Dat zegt ook Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok. "Elk jaar gaat er 800 miljoen euro belastinggeld heen. En de publieke omroep heeft een belangrijke invloed op het publieke debat. Dus het is belangrijk om dat goed en kritisch te volgen."

Hij vertelt dat (oud-)medewerkers zelf naar zijn krant stapte, terwijl hij eigenlijk vindt dat de NPO "z’n eigen problemen zelf oplost." Maar dat lukt, zegt hij, blijkbaar niet. "Bij de NPO spelen heel veel problemen tegelijkertijd: er is een organisatorisch probleem, een cultuurprobleem en er is een machtsvacuüm."

Onrust

Kern van het probleem is volgens hem het spanningsveld tussen journalistiek bedrijven en missies uitdragen. Dat ligt ook verankerd in het omroepbestel. "Kijk, die omroepen zijn opgericht in een tijd dat er nog helemaal geen sociale media waren. Nu kunnen meningen vrijuit gedeeld worden."

Klok ziet omroepen hier te weinig over nadenken. "Wat is je antwoord als publieke omroep? En als je dat niet hebt, zo is mijn overtuiging, dan krijg je onrust. Want dan weten mensen ook niet precies waartoe ze op aarde zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie