Cultuur & Media
KRO-NCRV

Onderzoek Arib: 'Bij mij blijft hangen dat we nog steeds niet alles weten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek Arib: 'Bij mij blijft hangen dat we nog steeds niet alles weten'

Eindelijk was daar de samenvatting van het onafhankelijk onderzoek naar klachten over oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Voor journalist Margriet Brandsma blijven vooral veel dingen onduidelijk. "Bij mij blijft hangen dat we nog steeds niet alles weten", zegt ze bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De meest beruchte zin uit de samenvatting van het onderzoeksrapport van Hoffman was volgens NRC-journalist Rik Rutten dat ze 'met stemverheffing' mensen 'rechtstreeks' heeft aangesproken.

Dat punt is volgens Rutten belangrijk omdat Arib mensen zou hebben aangesproken waar ze niet over ging en dat de manier waarop ze dat deed onwenselijk werd gevonden. “Als ze daar vervolgens op werd aangesproken deed ze daar vervolgens niets mee.”

'Held of monster'

Het rapport laat niet onverlet dat vijftien ondervraagden zeggen dat Arib zeer attent, vriendelijk en kundig kon zijn. Mensen vinden het volgens Rutten moeilijk om te zien dat mensen die dingen verkeerd doen en op andere momenten ook hele goede. “Iemand is eigenlijk of een held of een monster.”

House of Cards

Volgens Rutten was het proces naar klachten over Arib vrij logisch, maar het verhaal heeft een eigen mediadynamiek gekregen die doet denken aan House of Cards. "Het verhaal is geworden dat er een soort vete zou zijn tussen Bergkamp en Arib."

Ook Margriet Brandsma kreeg het gevoel dat media met het verhaal op de loop zijn gegaan. "In aanloop naar dit verhaal dacht je dat er wel iets heel ergs gebeurd moest zijn", zegt de oud-correspondent. Omdat zowel Arib als Bergkamp uit de politiek gaan, is ze benieuwd of we überhaupt nog iets van deze zaak gaan horen. "Of er zit nog een adder onder het gras."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie