Cultuur & Media
VPRO

Wat is de boodschap achter jouw tatoeage?

foto: Henk Schiffmacherfoto: Henk Schiffmacher
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de boodschap achter jouw tatoeage?

Hij zette tatoeages op sterren als de Red Hot Chili Peppers, Kurt Cobain en leden van Pearl Jam. Henk Schiffmacher ging van tekenen met potlood naar tekenen met een tatoeage-naald. Deze maand verschijnt zijn boek Tattoo 1730-1970, een overzicht van meer dan twee eeuwen tatoeagegeschiedenis. Pieter van der Wielen sprak met Henk in Nooit Meer Slapen.

Henk Schiffmacher (24 november 2020) - Nooit meer slapen

Ongeschikt voor tatoeage

"Bij sommige mensen denk ik dat zij volkomen ongeschikt zijn om een tatoeage te laten zetten." Wat maakt iemand volgens Schiffmacher ongeschikt? "Als mensen met een design aankomen wat nietszeggend is, wat is de boodschap achter jouw tatoeage? Het is net als je haar, je kleding of je sierraden. Dit is allemaal communicatief, het vertelt iets over wie jij bent. Als ik een drager zie met vier nietszeggende tatoeages, kan ik mij niet voorstellen dat er veel in hem zit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tattoo Peter

Halverwege de jaren '70 begon de carrière van Henk op te starten. Door te fotograferen en te helpen bij Tattoo Peter kwam hij aan zijn eerste tatoeage spullen. ''Tattoo Peter werd een vriend van mij. Ik hielp hem zijn zaak schilderen en we hingen samen nieuwe tekeningen aan de muur, de oude tekeningen mocht ik houden."

Peter heeft Henk ook geholpen zijn netwerk op te bouwen. ''In deze tijd was er nog geen internet. Dus door samen met Peter brieven te schrijven en te sturen naar allerlei plekken op de wereld ontstond er na verloop van tijd een verzameling van business-kaartjes. Zo vormde ik een connectie met verschillende tatoeëerders. Dit zuigt je als het ware zo het wereldje in.''

Spelfouten

Schiffmacher heeft dyslexie. Het lezen van boeken met plaatjes of strips heeft hem aardig op weg geholpen, toch maakt hij af en toe nog wel fouten. ''Ik heb ooit iemand een tatoeage gegeven met Mokkum, in plaats van Mokum. Zo zijn er nog veel meer fouten gemaakt."

Zanger Douwe Bob was ook een van zijn slachtoffers en kwam er niet zonder spelfout vanaf. ''Gelukkig heeft hij het heel sportief opgevangen. Uiteindelijk is het bijna een kenmerk van mij geworden: als er geen spelfout in je tattoo staat, is hij niet van Henk.''

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie