Cultuur & Media
KRO-NCRV

Oerol Festival dit jaar op een denkbeeldig eiland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oerol Festival dit jaar op een denkbeeldig eiland

Door de coronacrisis kan het theaterfestival Oerol op Terschelling dit jaar niet plaatsvinden. Althans, op locatie, want het festival gaat online door op een 'imaginair eiland'. Het is een uitdaging, maar biedt ook mogelijkheden. "Het is toegankelijker dan ooit", zegt directeur Siart Smit in Spraakmakers.

De teleurstelling was groot toen duidelijk werd dat Oerol dit jaar niet op locatie kan, maar één ding was meteen duidelijk: het gaat wel door. Zo wil de organisatie toch een kans geven aan makers en nieuwe opdrachten mogelijk maken.

Imaginair eiland

"Je neemt je eigen verbeelding mee", zegt Smit over de online editie waarvoor een digitaal platform is gebouwd. Op de website zijn de contouren van een eiland te zien, dat veel op Terschelling lijkt. Daaroverheen ligt een radar met punten, waaronder diverse activiteiten te vinden zijn.

"Het is heel opvallend dat makers allemaal verschillende dingen bedacht hebben." Tijdens het vijfdaagse festival worden optredens gestreamd, maar er zijn ook activiteiten voor thuis. Bijvoorbeeld kalk verzamelen en zelf kalksteen maken, of een kookworkshop 'voedsel van de toekomst' waar elke dag samen gekookt kan worden.

'Niet te vergelijken'

De online versie is niet te vergelijken met eerdere edities van Oerol, zegt Smit. "We bouwen iets anders. De verbinding is met internet een hele andere ervaring." Alles wat gemaakt was, is weggegooid en met de makers is gekeken wat nodig is voor om 5 dagen 24/7 live te zijn.

"In die zin is het een avontuur. Misschien levert het nieuwe dingen op die we kunnen blijven doen als het normale festival weer plaats kan vinden."

Wat werkt in de duinen, werkt niet per se online. "Het is een andere spanningsboog, een andere manier van maken. We hopen dat een aantal dingen geslaagd zijn, maar ook dat het publiek begrijpt dat het een avontuur is en denkt: hé, dit werkt niet, of dit werkt anders."

Nieuw publiek

Doordat het publiek online is, biedt het ook kansen om een nieuw en diverser publiek aan te boren. Zo zijn er dit jaar audiodescripties voor slechtzienden en vertalingen voor doven en slechthorenden. Daarnaast is er iedere dag een thema. Bijvoorbeeld het thema 'No man is an island'. "We zijn met elkaar verbonden."

Waar Oerol normaal als eiland lastiger te bereiken is, is afstand nu geen excuus. "Nu kunnen we echt toegankelijk zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie