Cultuur & Media
NTR

Annika van Veen wint Debutantenschrijfwedstrijd

foto: Annika van Veenfoto: Annika van Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Annika van Veen wint Debutantenschrijfwedstrijd

Dit jaar zou de prijsuitreiking van de Debutantenschrijfwedstrijd 2020 plaatsvinden in LAB111 in Amsterdam, als onderdeel van het Beter Schrijven Festival. Omdat dit niet door kon gaan werd in een speciale uitzending van Kunststof de winnaar bekend gemaakt.

Annika van Veen wint Debutantenschrijfwedstrijd

Blok pokdalig graniet

Uit de 681 inzendingen is de 29-jarige Annika van Veen de winnaar met haar verhaal De Winter. Juryvoorzitter Thomas Verbogt prijst haar om haar stijl met zinnen als: 'De flat ligt als een blok pokdalig graniet aan de weg.'

Annika van Veen: "Ik ben gaan schrijven omdat ik in een schrijfclubje zit en we beoordelen elkaars verhalen. Ik hou van omkeringen en talige dingen die ik soms lang laat liggen en dan opeens past het. Het verhaal gaat over een heel eenzame man die service nummers belt en zo confrontaties aangaat. het lukt hem allemaal niet zo goed. Zelf ben ik nog niet helemaal tevreden over dit verhaal." Verbogt: "Heel goed, die twijfel is goed."

Juryrapport

"De kracht van Van Veen is haar gevoel voor ritme en gevoel voor sfeer. Het verhaal laat zich in je hoofd haast automatisch voorlezen en ondertussen kom je als lezer in een heel eigen wereld terecht – een donkere en benauwende. Ook komt ze met mooie, effectieve beelden als: '(…) en dan sterven als het afval op straat na Oudejaarsavond.'

Het lukt haar betrokkenheid vast te houden bij haar geïsoleerde, in het leven verdwaalde hoofdpersoon die hecht aan vaag sturende rituelen en stamelend zoekt naar mogelijkheden contact te hebben met de (kleine) buitenwereld.

Het verhaal heeft iets traags, wat bezwaarlijk is, maar die traagheid past wel weer bij het vergeefse verzet tegen doelloosheid dat deze hoofdpersoon typeert. Het lukt bovendien dat we wat ze op wil roepen dwingend voor ons te zien. Dat is beslist beklemmend."

Een goed verhaal

Juryleden Thomas Verbogt en Joris van Casteren vertellen in de uitzending waar een goed verhaal aan moet voldoen. Beiden geven met enige regelmaat les aan aspirant schrijvers.

Verbogt: "Wat ik aanraad is: ga eerst eens goed lezen voordat je je schrijver waant. Het hebben van een leuk idee is niet genoeg. Of mensen zeggen: ik heb zoiets heftigs meegemaakt, daar moet ik een boek over schrijven. Er wordt nog wel eens onderschat dat het gaat over hard werken, op het obsessieve af." Van Casteren: "Mijn advies is om vooral veel andere schrijvers te imiteren. Zo ontdek je hoeveel smaken er zijn en alleen zo ontdek je je eigen toon."

De Debutantenschrijfwedstrijd

De Debutantenschrijfwedstrijd is voor alle (toneel)schrijvers, dichters & slammers die nog niet onder contract staan van een uitgeverij of producent. De Debutantenschrijfwedstrijd is in 2015 geïnitieerd door Editio en sinds 2019 ondergebracht bij Stichting Beter Schrijven. Er kan geschreven worden in de categorieën: fictie, non-fictie, poëzie, poetry slam en toneel.

De prijs bestaat uit: een manuscriptadvies inclusief gesprek; publicatie in het online magazine van Editio; papieren publicatie bij het oudste literair-culturele tijdschrift na De Gids uit het Nederlands taalgebied: DWB; twee kaarten voor het Boekenbal 2021 en twee kaarten voor het Beter Schrijven Festival 2021.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie