Cultuur & Media
BNNVARA

Dit zijn de genomineerden voor de Nico Scheepmaker Beker

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de genomineerden voor de Nico Scheepmaker Beker

Het beste sportboek van 2020 wordt bekroond met de Nico Scheepmaker Beker. In B.V.S.C. werden de zes nominaties voor de zeventiende editie bekendgemaakt door sportjournalisten Rivkah op het Veld en David Endt.

Er was dit jaar meer diversiteit in de inzendingen, zo zijn er dit jaar twee vrouwelijke auteurs genomineerd. "Het is fijn om te zien dat het verandert, dat het niet alleen maar witte mannen zijn die over witte voetballers schrijven", zegt Op het Veld hierover. Het is ook een unicum dat dit jaar geen enkel voetbalboek de shortlist heeft gehaald, hoewel dit geen bewuste keuze was.

Dit zijn de zes kanshebbers, in willekeurige volgorde:

IJsvogels - Bas van Oort

Endt: "Je zou het er koud van krijgen, maar toch is het een hartverwarmend boek. Een verhaal over een man die eigenlijk niet kan schaatsen, maar met een groep fanatiekelingen toch gaat schaatsen in Siberië. Origineel en goed geschreven. Je krijgt de rillingen tijdens het lezen."

Zeg nooit nooit - Stig Broeckx en Thijs Delrue

Op het Veld: "Een boek over de Vlaamse profrenner Stig Broeckx. Een optimistisch verhaal over een vrolijk persoon. Een mooi verhaal maakt nog geen mooi boek, maar dat is dit wel. De originaliteit van de vorm van dit boek maakt het heel bijzonder. Gewaagd, maar dat heeft goed uitgepakt."

Vergeten Goud - Marian Rijk

Endt: "Als een Nederlandse sporter drie keer goud haalt op de Olympische Spelen, dan staat zo'n iemand op een sokkel. Maar dat is bij Rie Mastenbroek niet zo en dat maakt het uitermate interessant. Zij won deze medailles op de Spelen van 1936, ook wel de Spelen van Hitler genoemd. Dit boek is het eerbetoon dat ze verdient, zonder dat het klef wordt."

Ali was mijn vriend - Erik Dijkstra en Guus Dubbelman

Op het Veld: "Het boek gaat over Muhammad Ali, maar ook over de fotograaf Guus Dubbelman. Het boek staat vol prachtige foto's van Guus en Erik Dijkstra blijkt een zeer getalenteerde schrijver. Het geeft een mooi tijdsbeeld van de zwarte bevolking in Amerika in die tijd. Een veelzijdig, goed boek."

Door Wilskracht Zegevieren - Jurryt van de Vooren

Op het Veld: "De ondertitel zegt het al. Dit boek is genomineerd omdat het goed geschreven is en interessant, maar vooral omdat Van de Vooren ongelofelijk veel onderzoekswerk heeft verricht. Hij heeft zoveel boven water gekregen en gebundeld. Dat is ongelofelijk."

Bruut - Sharon van Rouwendaal en Natasja Weber

Endt: "Het is een biografie halverwege de loopbaan. De titel kun je op twee manieren uitleggen. Vroeger was bruut onaangenaam. Maar vandaag de dag staat het in de straattaal ook voor 'fantastisch'. Het boek is mooi en lezenswaardig genoeg om iets te begrijpen van de diepe drang die een sporter kan hebben om een doel te bereiken."

De Nico Scheepmaker Beker

De Nico Scheepmaker Beker is de juryprijs voor het beste sportboek van het jaar. De prijs is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport. Met zijn aanpak, waarbij hij oog had voor details die anderen onbesproken lieten, heeft hij de Nederlandse sportjournalistiek veranderd. Scheepmaker schreef niet alleen sportboeken, maar was ook columnist en dichter.

Sinds 2005 wordt de beker jaarlijks uitgereikt. Dat maakt dit jaar alweer de zeventiende keer. De winnaar van de Nico Scheepmaker Beker 2020 wordt op 14 mei bekendgemaakt bij De Vooravond op NPO 1.

Dit zijn de genomineerden voor de Nico Scheepmaker Beker

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie