Cultuur & Media
NOS

XTC. Een biografie: 'Het beleid van repressie is niet succesvol geweest'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. XTC. Een biografie: 'Het beleid van repressie is niet succesvol geweest'

Over twee weken wordt de Brusseprijs weer uitgereikt, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Met het Oog op Morgen praat elke week met de auteur(s) van één van de genomineerde boeken. Deze week mochten de schrijvers van 'XTC. Een biografie' aanschuiven: Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd.

Hoe zijn we zover gekomen? Dat is de vraag die de twee schrijvers zichzelf stelden. Pottjewijd: "Wij zijn natuurlijk van de generatie die veel naar festivals gaat. En we hebben op die festivals gezien dat XTC-gebruik min of meer genormaliseerd was."

Die weg naar het huidige gebruik bleek in de begindagen nog niet heel zichtbaar, vertelt Zandstra. "Het is in de jaren '70 een vervanger voor LSD geworden bij bepaalde therapiesessies. Voor het behandelen van trauma."

Naar de disco

De werkzame stof, MDMA, lijkt te werken en wordt populair bij de Bhagwan-sekte, vertellen de journalisten. "Veel mensen die therapeut waren zaten bij die sekte. En die hadden tegelijkertijd hun netwerk van discotheken waarmee ze het dus konden verspreiden."

En zo wordt de drug in Nederland steeds populairder. Al is het inmiddels allang voorbij de therapiefase. "Het is onderdeel van een groter proces," zegt Zandstra. "Toen MDMA opkwam, was het eigenlijk vrij simpel voor bendes van amfetaminen om ook dat product te gaan maken. Dat zie je nu in feite ook met crystal meth. Dat zijn XTC-bendes die overstappen op die productie."

Wat werkt?

De heren onderzochten ook het beleid in Nederland, nu vooral gericht op repressie - hoewel je nog wel op festivals een pil kan laten testen. Pottjewijd is kritisch op die aanpak. "Kijk waar we nu staan. Er is een enorme industrie op gang gekomen die alleen maar is gegroeid. Ik denk niet dat het succesvol is geweest, nee."

Al is legalisering ook niet dé oplossing, voegt Zandstra toe. "99 procent van wat we hier produceren is voor de export bedoeld. Dus dan heb je het over één procent wat wegvalt."

OOG Brusseprijs XTC

Brusseprijs 2021

Op zaterdag 5 juni wordt in NOS Met het Oog op Morgen live de winnaar van de Brusseprijs 2021 bekendgemaakt. Van 23.00 uur tot 00.00 uur schuiven alle genomineerden nog een keer aan.

Bekijk ook deze gespreken met kanshebbers voor de Brusseprijs:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie