Cultuur & Media
NOS

Makers KIRAC over film met seksscènes Houellebecq: 'Fascinerend dat ik niet van hem walgde'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Makers KIRAC over film met seksscènes Houellebecq: 'Fascinerend dat ik niet van hem walgde'

De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft een rechtszaak verloren tegen het kunstcollectief KIRAC. Met de zaak probeerde hij te voorkomen dat verschillende bedscènes van seksuele aard in de uiteindelijke film belandden. Maar KIRAC-maker Stefan Ruitenbeek is niet van plan om ze eruit te laten, zegt hij in Met het Oog op Morgen. "Dit gedoe is voor mij ook interessant."

Bekijk hier het gesprek met maker Stefan Ruitenbeek en Jini Jane die in de film zit

Video niet beschikbaar

Op twee momenten heeft Ruitenbeek opnamen gemaakt met Houellebecq. In beide gevallen was Jini Jane de vrouw die op de beelden seks had met hem. Dat kon Jane zich van tevoren niet voorstellen. "Het eerste gesprek was met zijn vrouw. Zij vertelde over dat ze op zoek was naar jonge vrouwen om seks te hebben met haar man. En ik trok toen een beetje een vies gezicht. Hij is gewoon écht oud."

Maar haar interesse won het toch. Er werden afspraken gemaakt, filmdata gekozen. En - naar haar weten - vond Houellebecq het ook geen echt probleem. "Ik had het idee dat hij het ook leuk vond om voor de camera te performen. Net zoals ik dat leuk vind of andere mensen die meewerken. Dat hij daar zin in had. Dat hij ook aandacht wilde en gezien wilde worden en zijn vrouw ook."

Naïef

"Ze hebben het ook met ons gehad over dat zij een exhibitionistische fetisj hebben, maar dat gewoon heel eng vinden. En dat Houellebecq het liefst zijn pik op straat zou laten zien, maar dat hij het toch niet durft", voegt Jane toe. Ze voelt zich door de rechtszaak belazerd.

Maar Ruitenbeek deelt dat sentiment niet. "Mijn genot als filmmaker is dat ik van alles een film kan maken. Ook van alle bewegingen die hij nu maakt. Dat is gewoon een onderwerp voor mij." Bovendien wil hij dit "gedoe" los zien van de schrijver zelf. "Ik geloof niet dat het onderdeel is van een poging om meer boeken te verkopen. Ik denk dat hij echt niet zo commercieel is. Misschien is dat naïef van mij, hoor."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie