Cultuur & Media

De zes genomineerde boeken voor de Libris Literatuurprijs; hoe zijn de boeken?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De zes genomineerde boeken voor de Libris Literatuurprijs; hoe zijn de boeken?

[NPO] In een speciale aflevering van de NPO Radio 1 Boekenpodcast bespreken Mieke van der Weij en Lidewijde Paris de boeken van de zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs. "We hebben er heel verschillende ideeën over", concludeert Lidewijde enthousiast.

De Libris Literatuur Prijs

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar ontvangt 50.000 euro, en wordt op 10 mei live bekendgemaakt in Nieuwsuur.

De zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2021 zijn:

  • Confrontaties, van Simone Atangana Bekono.
  • Wij zijn licht, van Gerda Blees.
  • De saamhorigheidsgroep, van Merijn de Boer.
  • Cliënt E. Busken, van Jeroen Brouwers.
  • De onbevlekte, van Erwin Mortier.
  • Mijn lieve gunsteling, van Marieke Lucas Rijneveld

"Wat opvalt is er dat hele jonge schrijvers bij zitten. Twee debuten. En een hele oude schrijver: Jeroen Brouwers", zegt Mieke. En veel vrouwen, vult Lidewijde aan.

'De Nederlandstalige literatuur wordt steeds rijker en veelzijdiger'

De jury noemde het aanbod verbluffend: "Verbluft waren we door de omstandigheden: nooit eerder kreeg een jury zoveel extra gelegenheid om thuis te lezen. De lockdown kluisterde ons aan huis en haard, dus wat is er dan beter dan tweehonderdtien ingezonden romans te moeten, welnee te mógen, lezen? Zo werd de lockdown pas echt intelligent.

Verbluft waren we ook door de veelzijdigheid van het aanbod. Heden, verleden en toekomst kwamen tot ons in uiteenlopende vormen; bekende verhalen kregen verrassende invalshoeken; nieuwe verhalen kwamen erbij, oude en traditionele vertelvormen vonden een bijzondere invulling. De Nederlandstalige literatuur wordt steeds rijker en veelzijdiger."

Kanshebbers

"Ik denk dat Marieke Lucas Rijneveld en Gerda Blees voor veel mensen kanshebbers zijn. Of mensen denken, laat Merijn de Boer het nou eens krijgen. Gewoon een lekker goed leesboek", zegt Lidewijde.

Mieke: "Ik zou hem persoonlijk liever aan Erwin Mortier geven. Dat boek heeft me zo enorm geraakt. Maar het kan zomaar dat ze weer een heel verrassende winnaar uitzoeken, net als vorig jaar."

Benieuwd naar de boeken? Luister de speciale aflevering van de NPO Radio 1 Boekenpodcast.

#47 - Special! Mieke van der Weij en Lidewijde Paris bespreken de zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2021 - De Boekenpodcast

Mieke van der Weij en Lidewijde Paris

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo's recent gelezen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie