Cultuur & Media
NTR

Wat te lezen in sombere tijden?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te lezen in sombere tijden?

Wat te lezen als je je zorgen maakt om de wereld? De Boekentherapeut tipt in Kunststof boeken waar we weer een beetje hoop van krijgen. Boeken waarin mensen wel dingen voor elkaar krijgen.

Boekentherapeut over literatuur voor activisten

Video niet beschikbaar

Als je somber gestemd bent

Regelmatig krijgt de Boekentherapeut mails van luisteraars die zich veel zorgen maken over de wereld. Zo ook een luisteraar uit Dordrecht die schreef: "Ik ben wat somber gestemd over het milieu en de mentaliteit van veel mensen in het algemeen. Ik lees enorm veel over duurzaamheid, milieu enzovoort. Maar wat ik lees (De voetprintariër van Kees Aarts en De verborgen impact van Babette Porcelijn), laat mij eerder de moed verliezen dan dat het me stimuleert om door te gaan met mijn huidige, redelijk duurzame, levensstijl."

In de non-fictie is er natuurlijk De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, een heerlijk elixer tegen al teveel pessimisme. Het boek is niet voor niets ontzettend populair en winnaar van de NS publieksprijs.

Sowieso kan de Boekentherapeut iedereen die optimistisch en realistisch naar de wereld wil kijken meer schrijvers en journalisten van De Correspondent aanraden. Zo vertelt Jelmer Mommers in zijn boek Hoe gaan we dit uitleggen over de opwarming van de aarde en wat we zelf kunnen doen. Hij reikt praktische, oplossingsgerichte scenario's aan.

Vrijheid, van Jonathan Frantzen

De diepgravend tragikomische roman Vrijheid

Eigenlijk wilde onze luisteraar ook een lekkere roman waar je blij van wordt. De diepgravende tragikomische roman Vrijheid van de Amerikaanse Jonathan Frantzen zou geschikt kunnen zijn. En er is zelfs een happy end!

Hoofdpersoon is milieuactivist en sympathieke idealist Walter en zijn super gelukkige Amerikaanse droomgezin. Ze proberen goed te leven; gaan op de fiets naar hun werk, maken zich zorgen om de wereld. Maar zoals een goede roman betaamt gaat alles kapot en is niets wat het lijkt. Vooral hoofdpersoon Walter gaat met zijn milieuactiviteiten volledig de mist in.

Het is misschien wel een keihard sprookje, maar sluit toch goed aan bij de thema's van deze tijd waar veel mensen mee bezig zijn. Ondertussen gaat de Boekentherapeut verder op zoek naar de ideale roman voor sombere tijden. Lees en genees!

Boekentherapie

Zelf een vraag of kwaal die je aan de Boekentherapeut wilt voorleggen? Mail naar boekenpodcast@ntr.nl en zij zoekt het juiste boek bij uw vraag of kwaal.

Ster advertentie
Ster advertentie