Cultuur & Media
BNNVARA

De Septimius Awards: 'Het bleek een raar event te zijn'

foto: VPRO Cinemafoto: VPRO Cinema
  1. Nieuwschevron right
  2. De Septimius Awards: 'Het bleek een raar event te zijn'

Voor de Septimius Awards die in september werden uitgereikt trokken filmmakers vanuit de hele wereld naar Amsterdam. Mocht deze awardshow geen belletje doen rinkelen, is dat zo gek niet. Het is een relatief nieuw prijzengala en bestaat nog maar twee jaar. Maar er is behoorlijk wat op aan te merken volgens Cesar Majorana van de filmpodcast Op de 5e rij. "Ik besloot er heen te gaan en het bleek een heel raar event te zijn", zegt hij in De Nieuws BV.

In de filmwereld gebeurt het regelmatig dat er neppe prijzen worden uitgereikt. Het kan zelfs zo zijn, dat een evenement niet eens bestaat. Majorana besloot hier een podcast over te maken: "Toen de podcast uitkwam, werden ik en mijn team gebeld, gemaild en kregen we allerlei DM's over één specifieke awardshow: De Septimius Awards..."

De Septimius Awards

"Bij deze awardshow worden prijzen uitgereikt als beste Europese Acteur en Beste Serie. Dat zijn wel hele iconische en goeie prijzen om uit te delen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de jury", vertelt Majorana. Tijdens zijn onderzoek werd het gevoel dat er niet goed gejureerd werd, versterkt. Al helemaal toen toen Majorana Frank Lammers, de winnaar van Beste Europese Acteur opbelde: "Hij zei dat hij gebeld werd met de vraag of hij een prijs wou winnen. Nou dat wilde hij wel."

Bovendien vond Majorana dat "de ene helft van de zaal veel geld had betaald om binnen te komen. De andere niet." Ook het inzenden van films en series kostte enorm veel. "Grote bekende makers die betalen dat niet. Dat betalen de hardwerkende klunzige filmmakers die hopen op erkenning in de vorm van een prijs." Voor de filmwereld is het volgens Majorana ongebruikelijk dat je zoveel moet neerleggen om je eigen award in ontvangst te nemen. "En dan zit er naast mij iemand die van tevoren is gebeld en te horen kreeg dat hij de award wint als hij komt opdagen."

'Niet hoe een awardshow geregeld zou moeten zijn'

Afgelopen jaar won de kinderfilm Knor ook een Septimius Award. De producent van de film, Marleen Slot, voelde zich bekocht. "Knor was veel in het nieuws geweest, dus hebben ze ons uitgenodigd om mensen te lokken. Die avond was ons van allerlei eten en drinken beloofd, maar daar moesten we uiteindelijk gewoon voor betalen. Het voelde allemaal heel gek."

De organisatie van Septimius is door De Nieuws BV om een reactie gevraagd. Volgens hen worden alle ingezonden films bekeken en beoordeeld. Daarnaast beweren ze dat er absoluut geen verschil wordt gemaakt tussen de inzenders en dat iedereen via het platform moet betalen. De organisatie geeft ook aan dat ze geen tolerantie hebben voor vriendjespolitiek, wat de reden zou zijn om zelf een festival te organiseren.

"Vervelend aan de hele situatie", zegt Majorana hierop, "is dat alles vast is gepind op onervarenheid en op dat zij nou eenmaal zo werken. Maar dit is absoluut niet hoe je wil dat een awardshow geregeld is en hoe je als Nederland bekend wil staan in de filmwereld."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie