Cultuur & Media
NOS

Belang van de BAFTA Games Awards: 'Meer dan alleen schietspelletjes'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belang van de BAFTA Games Awards: 'Meer dan alleen schietspelletjes'

De BAFTA Games Awards worden vanavond in Londen uitgereikt. Hoe belangrijk is die prijs voor de gaming-industrie? NOS Met het Oog op Morgen vroeg dat aan Martine Spaans, directeur van de Dutch Games Association, en game-ontwikkelaar Rami Ismaïl.

Video niet beschikbaar

"Je kunt het zien als de Oscars voor de game-wereld. Wereldwijd worden er wel meer game award shows gehouden, maar de BAFTA's krijgt internationaal het meeste aanzien. Die wordt dit jaar voor de negentiende keer gehouden en is daarmee de langstlopende award show", zegt Spaans. "Voor de BAFTA's trekken mensen echt wel hun mooiste pak en hun mooiste jurk aan. Ze gaan er helemaal voor."

Breed scala aan categorieën

Game-ontwikkelaar Rami Ismaïl woont de prijsuitreiking bij in Londen. Hij was in 2013 zelf genomineerd met de game Ridiculous Fishing. "Er is een heel breed scala aan categorieën. Je hebt bijvoorbeeld de Award for Technical Achievement, die wordt vaak gewonnen door teams met meer dan honderd programmeurs."

"Maar je hebt ook prijzen die vaak naar kleinere teams gaan, bijvoorbeeld de Award for Narrative. Met een kleiner team maak je meestal persoonlijker werk. Sommige categorieën zijn er eerder voor de blockbusters en anderen zijn er voor de indie games", vertelt Ismaïl.

"De voornaamste vereiste om genomineerd te worden is dat de game uitgekomen moet zijn in het afgelopen jaar. Verder zijn er weinig beperkingen. Of het spel nu gemaakt is door één persoon of door teams van honderden mensen verspreid over de hele wereld, dat doet er eigenlijk niet toe.

Als een vosje de wereld ontdekken

"Bij games denken heel veel mensen nog aan schietspelletjes, maar er worden ontzettend veel verschillende games gemaakt. Eén van de games die meedoet ziet eruit als een middeleeuwse papieren scroll, waar een verhaal op plaatsvindt. In een ander spel speel je een vosje dat de wereld ontdekt. Er is zoveel. De BAFTA's viert dat en dat is heel mooi."

Ismaïl: "Ik denk dat Elden Ring een goede kans maakt om grote prijzen te winnen, maar ik ben zelf fan van Vampire Survivors.

oog bafta

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie