Binnenland
BNNVARA

Documentaire Countdown: 'Ze gaven Michael Jackson een nep award'

foto: The Story of Countdownfoto: The Story of Countdown
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire Countdown: 'Ze gaven Michael Jackson een nep award'

In de jaren '80 was het de nummer 1 rockshow van Europa: Countdown. Paul McCartney, David Bowie, Stevie Wonder en Madonna: De grootste sterren kwamen langs in het popprogramma van Veronica. Muziekjournalist Jan Douwe Kroeske kocht en digitaliseerde duizenden uur aan beeldmateriaal én heeft er een documentaire over gemaakt: 'The Story of Countdown’. In De Nieuws Bv vertelt hij over zijn gevonden parels.

"Countdown was een programma waar mensen voor thuisbleven", zegt Kroeske al mandarijn-pellend. Het programma was in zijn beginjaren vernieuwend en Kroeske gelooft dat het succes van Countdown te danken was aan het feit dat muziekacts konden optreden op het eigen podium van het programma en dat ze radiopresentatoren op tv lieten presenteren. "Zo konden ze heel makkelijk van radio tv maken."

Nummer een in Europa

Het programma werd zo'n groot succes dat het zelfs de bekendste rockshow werd van Europa. Wat meehielp aan het Europese succes was dat internationale acts graag naar Nederland kwamen. "En niet alleen vanwege de wiet, maar ook door het goed georganiseerde clubcircuit", aldus Kroeske.

Parels en saaie kijkmomenten

Een paar jaar geleden kreeg Kroeske het aanbod om al het beeldmateriaal van Countdown te kopen. De muziekjournalist vertelt dat de dozen niet keurig opgeslagen waren, maar dat er nogal een vaag verhaal aan vastkleefde. Het archief bij Beeld & Geluid viel tegen en naar veel doorvragen, onderzoeken en rondbellen kwam hij uiteindelijk aan dozen vol beeldmateriaal, goed voor 5000 uur kijkplezier.

Dit waren helaas voor Kroeske niet alleen maar parels. "Er zaten veel saaie kijkmomenten in." Van presentatieteksten die voor de negende keer gerepeteerd moesten worden tot interviews die maar opnieuw moesten. Toch kwamen er ook schatten boven. Van David Bowie in een Mart Smeets-trui, een neppe prijs voor Michael Jackson en een gespannen verstandhouding tussen ex-Beatles Paul McCartney en George Harrison.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie