Cultuur & Media

Op zoek naar tips voor een boeiend, interessant of goed boek?

foto: NPO Radio 1 Boekenpodcastfoto: NPO Radio 1 Boekenpodcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar tips voor een boeiend, interessant of goed boek?

[NTR] Op zoek naar tips voor een boeiend, interessant of goed boek? Chris Kijne en Jeroen Vullings bespreken een paar aanraders van boeken in de NPO Radio 1 Boekenpodcast.

#46 - Chris Kijne en Jeroen Vullings bespreken: Zuurstofschuld, Pater Familias, Schoonheidsdrift en Ex libris

Zuurstofschuld, van Toine Heijmans

De dag dat Walter Welzenbach zijn eerste berg beklimt bepaalt zijn leven: nooit meer wil hij iets anders. Nu staat hij op zijn laatste top, een duizelingwekkende 8188 meter hoog, en kijkt hij uit over zijn eenzaamheid. Zuurstofschuld vertelt het verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen. Maar in de ijle lucht gelden andere wetten.

"Toine Heijmans is ontzettend goed in natuurbeschrijvingen", zegt Chris Kijne. "Het klimmen zelf, de techniek, wat in je lichaam en hoofd gebeurd, ook dat beschrijft hij prachtig." Hij neemt de lezer mee naar een onverbiddelijke wereld, met een roman over vrijheid en vriendschap, storm en lawines, en de gevolgen van radicale keuzes. Wat de bergen met de mens doen, en wat de mens doet met de bergen, daar gaat het om.

Maar het is ook een verhaal over vriendschap. Die vriendschap staat eigenlijk weer voor het leven zelf. Hoe je omgaat met grote vragen van solidariteit, van egocentrisme tegenover samenwerken. En dan geldt dat bergbeklimmen als een soort laboratorium van het leven. Uiteindelijk komt de morele vraag: als het erop aankomt, kies je voor jezelf of kies je voor samenwerken, kies je voor elkaar redden zelfs als het je eigen leven kan kosten?"

Schoonheidsdrift, van Arie Storm

De verteller van Schoonheidsdrift houdt zich al zijn leven lang hartstochtelijk bezig met literatuur. De herinnering aan een dierbare overleden vriendin zorgt ervoor dat zijn boeken en woorden hem niet langer troost geven, maar voor zijn ogen dwarrelen. Om aan zijn sombere gedachten te ontkomen, reist hij naar Londen, om precies te zijn naar Hampstead, de woonplaats van de door hem bewonderde negentiende-eeuwse dichter John Keats.

In Schoonheidsdrift verbindt Arie Storm twee steden en twee tijden met elkaar - Amsterdam en Londen, het begin van de negentiende en van de eenentwintigste eeuw. Proza wordt poëzie en poëzie wordt proza.

Tussen waarheid en wat je kunt verzinnen

"Het is altijd humoristisch", begint literatuurcriticus Jeroen Vullings. "En hij verzint niets zegt hij zelf, dus dat betekent dat hij zijn eigen leven als inzet neemt. Hij maakt veel gebruik van de speelruimte tussen waargebeurd en wat je kunt verzinnen.

Volgens mij is dit het meest serieuze boek dat Arie Storm geschreven heeft. Eigenlijk laat hij gewoon zien wat de literatuur voor hem betekent. Hij kan niet ademen zonder literatuur. Dat klinkt heel dramatisch, maar het is wel zo. Dat merk je op iedere pagina. Hij laat zich zien als een romanticus en zo kennen we hem ook niet helemaal."

"Het leuke is dat hij doet alsof hij de waarheid spreekt, en hij liegt weer ongekend. Dat maakt het enorm leuk om te lezen."

Verder komen in deze aflevering de boek Pater Familias, van Russell Shorto en Ex libris, van Michiko Kakutani aan bod.

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo's recent gelezen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie