Cultuur & Media
AVROTROS

Geweld heeft een gender

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld heeft een gender

Vechtpartijen, voetbalhooliganisme, oorlog en destructie: de dader is vrijwel altijd man. Geweld heeft een gender – zullen we het daar eens over hebben? Prof. dr. Maaike Meijer, emeritus hoogleraar genderstudies in Maastricht, neemt het voortouw.

Geweld na een voetbalwedstrijd: vrijwel 100 procent van de daders is man. Geweld in het verkeer, 97 procent man. Bij vechtpartijen tijdens het uitgaan is het merendeel man. Geweld is een mannenprobleem, zegt prof. dr. Meijer. Mannen doen zichzelf, elkaar, vrouwen en kinderen veel aan. Er zijn ook veel mannen die niet gewelddadig zijn, maar het is niet zo dat geweld een algemene, menselijke neiging is. "We hebben er wel allemaal last van, dat wel." Zolang je daar niet over nadenkt en het niet benoemt, los je het niet op, zegt de emeritus hoogleraar.

In haar uitspraken baseert ze zich op eigen onderzoek naar het mannelijke karakter in literatuur en films wereldwijd. Haar bevindingen bundelde ze in het boek Radeloze Helden, dat in juni 2023 verscheen.

Wat bezielt de man?

Ster advertentie
Ster advertentie