Naar homepage
Cultuur & Media

De grootste kunstroof ooit blijft een raadsel: het lijkt op het script van een slechte B-film
BNNVARA

foto: De Vlaamse Kunstrooffoto: De Vlaamse Kunstroof
  1. Nieuwschevron right
  2. De grootste kunstroof ooit blijft een raadsel: het lijkt op het script van een slechte B-film

"We zijn heel dichtbij, dichterbij dan ooit." Dat zeggen podcastmakers Ieke Schout en Lieke Malcorps in De Nieuws BV over hun zoektocht naar het verdwenen paneel van De Rechtvaardige Rechters dat onderdeel is van het meesterwerk Lam Gods van schilder Jan van Eijk. In hun podcast De Vlaamse Kunstroof spreken zij met experts en speurders en hopen zo antwoord te vinden op de vraag: waar is het verdwenen paneel?

In de nacht van 10 op 11 april in 1934 worden twee panelen van het meesterwerk Lam Gods van schilder Jan van Eijk ontvreemd uit de Sint Baafskathedraal in Gent. Hoewel het hele grote en zware panelen zijn heeft niemand die nacht iets gezien of gehoord. Er waren geen inbraaksporen. Het bisdom ontvangt vervolgens diverse brieven en er wordt losgeld geëist. Eén paneel, Sint Jan de Doper, wordt na een tip van de afperser terug gevonden, maar het andere paneel De Rechtvaardige Rechters blijft vermist.

Een slechte B-film

Wat overblijft is een verhaal dat nog het meest lijkt op een goed geschreven thriller of een script van een slechte B-film, maar het tegendeel is waar want dit verhaal is waargebeurd. Er ging veel mis in het onderzoek naar één van de grootste kunstroven ter wereld. Zo vond de politie de diefstal van een stuk kaas uit een kaaswinkel urgenter die ochtend na de ontdekking van de roof.

Er zijn nog altijd veel aanwijzingen om dit grote mysterie na al die jaren op te lossen. Er is een code, er zijn afpersingsbrieven, er is een halve bekentenis op een sterfbed en er zijn talloze theorieën die naar een mogelijke oplossing leiden.

Ieke Schout, journalist en maker van de podcast: "Ik heb de afgelopen maanden bijna alle boeken gelezen die ik erover kon vinden, met experts gepraat en met die speurders. Het leuke van deze zaak is; die code die heb je, je kunt thuis gaan zitten, Google Maps openen en eens kijken of jij die woorden kunt plaatsen en de locatie kunt zoeken."

Al vaker leek een ontknoping dichtbij, maar tot nu toe is dit paneel met nog altijd niet gevonden. De podcast 'De Vlaamse Kunstroof' is te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie