Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hoe ziet de wereldwijde vergrijzing er uit? Tweehonderd fotografen leggen het vast

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ziet de wereldwijde vergrijzing er uit? Tweehonderd fotografen leggen het vast

In 2030 zal 1 op de 6 mensen ouder zijn dat zestig jaar. Een uniek moment volgens fotograaf Ilvy Njiokiktjien. Samen met twee collega’s heeft ze een project opgezet waarbij fotografen van over de hele wereld vast gaan leggen hoe mensen ouder worden. Want niet iedereen wordt natuurlijk op dezelfde manier oud. "We hebben een beetje een gekke blik op hoe mensen ouder worden", aldus Njiokiktjien bij Spraakmakers.

We worden ouder: In 2030 zal 1 op de 6 mensen 60+ zijn

Hoe we tegen ouderen aan kijken verschilt nogal per land, vervolgt Njiokiktjien. "Vaak worden ze afgeschreven, vooral in het westen. Wij willen met ons project vastleggen hoe dit per land verschilt." In het eerste hoofdstuk van hun project gaan ze in op de leeftijd 72. Dat is namelijk wereldwijd de gemiddelde levensverwachting. "In Nederland ligt de gemiddelde verwachting rond de tachtig. Maar in bepaalde Afrikaanse landen is dat vijftig."

Daarom doet Njiokiktjien een oproep aan de bijna tweehonderd betrokken fotografen om in hun eigen land iemand van 72 jaar te fotograferen. "Met die beelden bij elkaar laten zien hoe dat er in de wereld uitziet."

Vader op de kiek

Njiokiktjien’s vader is zelf ook 72. Ze ziet dat zijn levensstijl flink verschilt van iemand in Nigeria van die leeftijd. "Daar zijn ze bijvoorbeeld maïsboer. Dat is even anders dan mijn vader die op z’n woonboot zit en een actief sociaal leven heeft." Ze fotografeerde hem dan ook voor het project: "Dat vond ik zo spannend", vertelt ze. "Ik merkte dat ik veel makkelijker vreemde mensen fotografeerde, zelfs als ze onder de douche stonden. Bij m’n vader durfde ik dat niet eens te vragen." Wel stak ze er veel van op: "Mijn vader is in de zeventig, maar dat is gewoon jong."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

chevron right
chevron right
foto: Ilvy Njiokiktjien, Ed Kashi en Sara Terry
Ster advertentie
Ster advertentie