Binnenland
KRO-NCRV

Vergrijzing op werkvloer biedt mogelijkheden: 'Belangrijk om elkaars ervaringen en meerwaarde te waarderen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vergrijzing op werkvloer biedt mogelijkheden: 'Belangrijk om elkaars ervaringen en meerwaarde te waarderen'

Gender, afkomst, beperking of leeftijd, het zijn factoren waarop werkgevers op kunnen discrimineren, ook al staan diversiteit en acceptatie hoog in het maatschappelijk vaandel. Jörgen Raymann maakt zich er hard voor om dit tegen te gaan. "Het begint met beeldvorming en het besef dat 'multiplicity' de kracht van het geheel is", zegt de oud-presentator bij Spraakmakers.

Raymann heeft de nieuwe term 'multiplicity' gemunt, omdat woorden als diversiteit en inclusie soms negatieve gevoelens oproept. "Multiplicity is geen snelle marketingterm, maar bedoeld om andere inzichten te geven." Daarnaast beroept de oud-presentator zich op onderzoeken van Harvard en het consultancybureau McKenzie, waarin te lezen is dat bedrijven die inclusiever zijn juist meer resultaat behalen.

Leeftijdsdiscriminatie

"Beeldvorming over bepaalde groepen is belangrijk", aldus Raymann. Leeftijdsdiscriminatie is daar een goed voorbeeld van, omdat bepaalde dogma's daarbij komen kijken. "Ouderen zouden 'minder flexibel' en duur zijn, terwijl vijftigplussers ervaring hebben en nog jaren kunnen werken."

"Als je zegt dat iemand een beperking heeft, denk je al beperkt over die persoon. Maar als je het ziet als een extra uitdaging, kun je beter relateren, want iedereen heeft uitdagingen", legt Raymann uit. "Door inzicht te geven in de oorsprong van deze vooroordelen, kunnen we er iets aan doen."

Hardnekkige vooroordelen

Beeldvorming speelt daarin een grote rol. "Dit zijn hardnekkige vooroordelen die onbewust tot racistisch gedrag leiden. Als we mensen hier bewust van maken, kunnen zij anders naar anderen kijken. Het is belangrijk om dit proces aan te gaan zonder direct beschuldigingen van racisme te uiten", zegt Raymann. Daar sluit journalist Kemal Rijken zich bij aan. "Het gaat beter, maar kan nog veel beter gezien de vergrijzing en weerstand tegen arbeidsmigratie."

Omarmen

"Het is belangrijk om elkaars ervaringen en meerwaarde te waarderen. Als we dat doen, krijgen we een heel ander beeld van elkaar", stelt Rijken. De journalist lijkt het verstandig om ouderen juist te omarmen op de arbeidsmarkt. "Oudere werknemers zijn vaak duurder, maar er zijn mogelijkheden om loon aan te passen of bij te laten betalen door de overheid."

Quota

"Ouderen voelen zich soms gediscrimineerd, maar als ze openstaan voor nieuwe ervaringen van jongere collega's, ontstaat er een gezonde werkmix", zegt Raymann erover. De Eerste Kamer behandelt volgende week de wet Toezicht gelijke behandeling bij werving en selectie. Maar is het wenselijk om bijvoorbeeld quota in te stellen? "Wij Nederlanders zijn vrij recalcitrant, als we dingen worden opgedragen. Ik vind als je mensen het inzicht geeft en ze ook bereid zijn daar met je mee na te kijken, dat je meer kan bereiken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie