Binnenland
MAX

Hoe je de verschillen tussen generaties op de werkvloer overbrugt: 'Oudere generatie steeds meer aanwezig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je de verschillen tussen generaties op de werkvloer overbrugt: 'Oudere generatie steeds meer aanwezig'

De AOW-leeftijd gaat dit jaar weer omhoog. In de praktijk betekent dat we op de werkvloer steeds vaker met meerdere generaties met elkaar moeten samenwerken. Hoe doe je dat het beste, en hoe zorg je dat de samenwerking goed verloopt? Dat vertelt generatie-expert Aart Bontekoning in Villa VdB.

Alleen jongeren in je bedrijf? Vergeet het maar

Bontekoning benadrukt dat de oudste generatie heel belangrijk wordt. "Van die groep vijftigplussers stijgt de komende 20 á 30 jaar en het aandeel van de jonge generaties wordt steeds kleiner. Dus als je alleen maar jaagt op jongeren om de vacatures vervuld te krijgen, dan kom je van koude kermis thuis."

Kunnen die generaties wel goed met elkaar overweg? "Jazeker, je ziet het op sommige plekken fantastisch gaan. Jongeren vinden het super om met mensen samen te werken van zestig, zeventig jaar. Die een passie delen voor hetzelfde vak bijvoorbeeld, dan gaat het vanzelf."

Verschillen tussen generaties

Toch zijn er wel verschillen te zien in werkwijze. "Oudere generaties zijn eerder loyaal naar de organisaties, jongere generaties zijn meer loyaal naar zichzelf." En dat komt eigenlijk weer door de ouderen, ziet Bontekoning. "Zij zeiden: 'Zorg dat je werk leuk is en dat je er energie van krijgt'. En nu doen ze dat - en nu zijn er toch mensen die daarover mopperen." Sowieso kijken jongvolwassenen heel anders aan tegen hun carrière, ziet hij: "Ze kijken niet meer naar stijgen op de carrièreladder, maar meer naar het zinvol invullen van hun carrière: leuke dingen doen, en soms totaal iets anders doen dan ze altijd gedaan hebben."

Gabriel Attal

Frankrijk krijgt met Gabriel Attal een relatief jonge premier van 34 jaar oud. Vaste tafelgast van Vandaag Inside Johan Derksen had daar kritiek op: hij vindt dat je op die leeftijd nog niet genoeg levenservaring hebt. Hoe denkt Bontekoning daarover? "Als je zou moeten wachten tot iedereen genoeg levenservaring heeft, dan zou je pas volop kunnen meedraaien als ie vijftig of zestig is. Ze kunnen nu al meedraaien - en die levenservaring kan je aanvullen, met veel ervaren mensen om je heen."

Tip voor werkgevers

Tot slot geeft de generatie-expert nog een tip: hoe zouden werkgevers om moeten gaan met die verschillende generaties? "De frisheid van alle generaties benutten. En dat kan je makkelijk onderzoeken. Vraag aan je werknemers: waar krijg je het meeste energie van?" Van jong tot oud zeggen ze dan allemaal hetzelfde: 'Ik wil geen baas die vóór me denkt, maar een collega die met me meedenkt.'" Dat is waar de omslag zit, vertelt Bontekoning. "Maar we zijn zo gewend om topdown te veranderen, dat het lastig is die diepgewortelde, verouderde gewoonten eruit halen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie