Binnenland
MAX

Helft Nederlanders bang voor gevolgen vergrijzing: hoe gaan we de lasten verdelen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft Nederlanders bang voor gevolgen vergrijzing: hoe gaan we de lasten verdelen?

Nederland vergrijst in rap tempo. De helft van de Nederlanders is bang dat er in de toekomst niet genoeg goede zorg meer is, vooral door personeelstekort. Dit blijkt uit onderzoek van Omroep MAX. Jurgen van den Berg praat in Villa VdB met Hans van Steenis uit Almere en met Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United en lid van de SER.

2040

In 2040 bereikt de vergrijzing in Nederland zijn hoogtepunt. Tegen die tijd is een kwart van Nederland 65-plus. Dat niet alleen: het aantal 80-plussers is in 2040 verdubbeld ten opzichte van nu. Dat dit impact heeft op de samenleving is duidelijk. "We moeten daar over gaan nadenken," zegt Ait Abderrahman.

Lasten verdelen

Hoe gaan we de lasten eerlijk verdelen? "Jonge mensen zullen veel meer moeten gaan werken, maar ook meer mantelzorg moeten gaan verlenen. Dat is een intense combinatie, daarnaast heeft de huidige generatie te maken met veel verschillende crisissen, zoals de woon-, klimaat- en coronacrisis. Het is niet eerlijk om alle verantwoordelijkheid in hun schoenen te schuiven."

Hans van Steenis maakt zich ook zorgen over de problemen, maar vind dat ouderen zich ook zelf kunnen moeten redden. Een creatieve oplossing heeft ze hiervoor ook gevonden: "een voorzorgcirkel". "Dit is een appgroep van ongeveer vijftien mensen ouder dan zeventig, die elkaar willen helpen. We hebben niet voor alles professionele hulp nodig, maar kunnen elkaar prima helpen met bijvoorbeeld kleine klusjes of taxi ritjes." Volgens Ait Abderrahman is dit een creatief idee, maar geen oplossing voor het probleem.

Vanavond tv-debat

Het debat De Toekomst is Grijs, onder leiding van Elles de Bruin en Carrie ten Napel, wordt donderdag 29 februari om 22.15 uur uitgezonden op NPO 2. Daarnaast wordt er van het debat ook een podcast gemaakt.

De Toekomst is Grijs

De Toekomst is Grijs

De Toekomst is Grijs

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie