Buitenland
VPRO

Zelensky roept in Den Haag op tot 'Neurenberg' voor Oekraïne

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelensky roept in Den Haag op tot 'Neurenberg' voor Oekraïne

Een verrassingsbezoek van de Oekraïense president Zelensky in Nederland. Zijn boodschap is helder: de strijd aan het front gaat hand in hand met rechtvaardigheid. Zelensky roept daarom op tot de oprichting van een nieuw tribunaal. Een soort 'Neurenberg' voor de Russische inval in Oekraïne. In Bureau Buitenland duidt correspondent Michiel Driebergen de toespraak van Zelensky en de stand van zaken aan het front.

VPRO BB Zelensky

Neurenberg

"Natuurlijk willen we een andere Vladimir zien, hier in Den Haag," zegt Zelensky nog enigszins grappend tegenover de Nederlandse pers, "degene die het verdient om berecht te worden voor deze criminele daden. Hier, in de hoofdstad van het internationale recht." Hij verwijst naar de slachtoffers van Boetsja, de miljoenen beschietingen in de Donbas, Russische strafkampen, martelingen en verbrande streden, maar ook naar de Nederlandse slachtoffers van MH17, "met het gebruik van Russische wapens door Russische handen."

Even later roept Zelensky in zijn toespraak op tot een 'Neurenberg' voor Oekraïne. Daarmee verwijst hij naar het Neurenberg-tribunaal dat van 1945-1946 door de geallieerden werd gehouden om 24 kopstukken van nazi-Duitsland te vervolgen en berechten. Het lijkt voor de Oekraïense president een blauwdruk te zijn voor een nieuw tribunaal dat Vladimir Poetin en zijn gevolg zou moeten vervolgen voor de invasie in Oekraïne.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Den Haag, haha'

Michiel Driebergen noemt het opvallend dat Zelensky zo’n specifiek beeld weet te schetsen van het tribunaal. "Hij had zich blijkbaar goed voorbereid, hij heeft natuurlijk goede experts om zich heen." Volgens de Oekraïne-verslaggever is het ook logisch dat de Oekraïense president daarvoor pleit, "want het internationaal strafhof zou dit niet kunnen doen. Want dat gaat alleen over individuen en de oorlogsmisdaden die deze individuen plegen."

De oproep van Zelensky zou volgens Driebergen neerkomen op een herziening van het internationaal recht, omdat een Russisch veto anders makkelijk om de hoek ligt. "Het klinkt bijna revolutionair."

Dat Den Haag ook wordt genoemd is niet toevallig, vertelt Driebergen. "In Oekraïne zie je al sinds februari vorig jaar de borden staan waar de plaatsnamen zijn doorgekrast en vervangen door 'Den Haag, haha'. Een boodschap aan de invallende Russische soldaten dat Den Haag hun uiteindelijke bestemming is. Voor de meeste Oekraïners is Den Haag een soort van droom voor rechtvaardigheid."

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie