Buitenland
KRO-NCRV

Ruslandkenner: 'Russen zullen zelf korte metten moeten maken met het Poetin-regime'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruslandkenner: 'Russen zullen zelf korte metten moeten maken met het Poetin-regime'

De verkiezingen staan in Rusland voor de deur, al kan dat eigenlijk worden gezien als een schijnvertoning. Het Westen bereidt zich dan ook voor op een nieuwe termijn voor de president Vladimir Poetin. Weduwe van de overleden Navalny en oppositieleiders roepen het Westen op om Poetin niet langer te erkennen als president. Maar is dat wel zo slim? "Ik verwacht niet dat het niet erkennen een grote impact zal hebben op de bevolking", zegt universitair hoofddocent Sergey Vasiliev bij Spraakmakers.

Stand.nl: Het Westen moet Poetin niet meer erkennen als Russisch leider

Volgens de hoofddocent internationaal strafrecht werkt de staatspropaganda in Rusland daar te goed voor. "De doorsnee Rus gelooft meestal al niet meer in de woorden van het Westen."

Russische oppositie

Rusland-deskundige Hubert Smeets neemt de oproep van de Russische oppositie in ballingschap niet heel serieus. “Deze zijn niet in staat om een minimale staat van eenheid te betrachten”, stelt Smeets. Misschien dat de dood van Navalny daar een verandering in maakt, maar tot op heden nog niet.” Hij noemt deze verdeeldheid in de oppositie een ‘oude ziekte’, die onder andere Navalny in stand hield. “Die wilde niet met anderen optrekken. Zijn lijn was: we moeten in Rusland strijd voeren, daar zijn de mensen in ballingschap niet bij nodig. Maar ook de rest van de oppositie is hier schuldig aan. Ze zijn simpelweg niet in staat hoofd- en bijzaken te scheiden.”

'Met Poetin blijven praten'

Maar is het wel zo’n goed idee om Poetin inderdaad niet meer te erkennen als de officiële leider van Rusland? "Het zal effect hebben", zegt Ruslandkenner Sjeng Schijen. "Maar voorlopig zullen we met Poetin moeten blijven praten. Als er onderhandelingen komen moet er met hem gesproken worden. Als we hem dan niet erkennen wordt dat problematisch."

Daar is collega-deskundige Smeets het mee eens. "Het is verstandig om telefoonlijnen open te houden om ongelukken te voorkomen. Rusland blijft een kernmacht." Smeets voegt daaraan toe dat het ook niet alleen het Westen is die grote impact in Rusland zelf kan hebben. "Uiteindelijk zullen de Russen zelf korte metten moeten maken met het Poetin-regime. Daar kan het Westen bij helpen."


KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie