Buitenland
VPRO

'Grondtroepen-uitspraak Macron deels uit context gerukt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Grondtroepen-uitspraak Macron deels uit context gerukt'

"We zullen er alles aan doen om te garanderen dat Rusland deze oorlog niet kan winnen", dat zei de Franse president Emmanuel Macron begin deze week na zijn overleg met de landen die Oekraïne steunen, daarbij zei hij dat hij het niet uitsloot dat Westerse grondtroepen naar Oekraïne gestuurd zouden worden. "Het lijkt er op dat in Emmanuel Macron een inhaalbeweging wil inzetten", duidt defensie-deskundige Jens Franssen in Bureau Buitenland.

Handrem

De opvallende uitspraak van Macron, die in de rest van Europa tot enige weerstand leidde, lijkt volgens defensie-deskundige Franssen te passen in een nieuwe houding die de Franse president aanneemt ten opzichte van de oorlog. "Wat we de voorbije drie jaren hebben gezien is dat Frankrijk in dat conflict met Oekraïne toch altijd een beetje met de handrem op heeft gereden. Herinner je, Frankrijk was ook een van de laatste die nog heeft proberen te onderhandelen met Vladimir Poetin."

"Wellicht heeft dat te maken met de oude historische banden tussen Rusland en Frankrijk. Maar daar merk je dan weer niet aan de andere kant, bij Duitsland – toch een land met een pacifistische traditie – dat de voorbije jaren, na de VS, het land is dat Oekraïne het meeste steunt. Als we kijken naar alle bedragen tot nu toe, heeft Duitsland voor maar liefst 22 miljard euro steun gegeven aan Oekraïne, terwijl Frankrijk amper uitkomt op 1,8 miljard."

Quote

Natuurlijk bedoelt hij niet dat de Franse Leclerc tanks samen met de infanterie zullen gaan oprukken naar de Oekraïense oostgrens

Jens Franssen

Verdraaid

Op de vraag of Macron blufte met die uitspraak over Westerse grondtroepen, antwoordt Franssen dat de president het naar zijn idee meent, "maar ik denk dat de woorden van Emmanuel Macron een stukje uit de context gerukt zijn en een stukje verdraaid zijn. Natuurlijk bedoelt hij niet dat de Franse Leclerc tanks samen met de infanterie zullen gaan oprukken naar de Oekraïense oostgrens om mee te gaan vechten."

"Maar als je bijvoorbeeld kijkt wat een aantal westerse landen, waaronder Nederland, Frankrijk, en België, hebben gedaan in die strijd tegen IS un het noorden van Irak of in Syrië. Daar had je kleine groepjes van special forces die bijvoorbeeld lokaal meegingen met Koerdische eenheden, of die bijvoorbeeld de Koerden ter plekke gingen trainen."

"Het zou dus in het geval van Oekraïne ook kunnen dat je op een basis helemaal in het westen van Oekraïne militairen zou opleiden. Nu gebeurt die opleiding nog in Duitsland, en in Roemenië. Maar je zou dat ook kunnen gaan organiseren in Oekraïne."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie