Buitenland
NOS

Hoe zal de uitvaart van Navalny eruit gaan zien vandaag in Moskou?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zal de uitvaart van Navalny eruit gaan zien vandaag in Moskou?

Er was lange tijd veel onduidelijkheid over, maar de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt vandaag begraven in Moskou. Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp blikt in het NOS Radio 1 Journaal vooruit op deze belangrijke dag.

Dranghekken

"We weten dat er ongetwijfeld heel veel mensen zullen komen", vertelt Geert Groot Koerkamp. "We zien al dagenlang dat er dranghekken voor de kerk worden gesleept voor een kerk in het zuiden van Moskou. Na de kerkdienst zal die stoet met mensen en ook het lichaam van Navalny worden overgebracht naar een begraafplaats. Maar er is nog heel veel onduidelijk."

"De autoriteiten hebben hun best gedaan om het zo klein mogelijk te laten zijn", aldus de correspondent. "De moeder van Navalny werd onder druk gezet om het zo klein mogelijk te laten plaatsvinden. Maar er zijn natuurlijk duizenden mensen die waarschijnlijk afscheid zullen willen nemen dus men maakt zich op voor een vrij grote gebeurtenis."

'Vreedzaam'

Het is nog onduidelijk of de uitvaart "vreedzaam" gaat zijn, zei zijn vrouw Joelia Navalnaja toen ze bij het Europees Parlement in Straatsburg was. "Of dat Poetin de mensen die afscheid komen nemen van mijn man laat arresteren."

"Dat zou zomaar kunnen", denkt Geert Groot Koerkamp. "Al dagenlang zijn er voorbereidingen: dranghekken worden neergezet, overal worden camera's geplaatst. Iedereen die de afgelopen dagen al de begraafplaats wilden bezoeken werden geregistreerd. Maar hoe streng de maatregelen zullen zijn: aan alle kanten merk je dat vele duizenden mensen daarheen willen gaan."

Navalnaja beschuldigde de Russische autoriteiten er al van dat ze Navalny met novitsjok hebben gedood, het zenuwgif waarmee hij in 2020 ook al een aanslag op hem werd gepleegd. Het is nog onduidelijk op basis van welke informatie ze die uitspraken deed. Ze zei dat het team later met bewijs en namen van daders zou komen, maar dat is nog niet gebeurd.

Hoe zal de uitvaart van Navalny eruit zien in Moskou vandaag?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie