Politiek
WNL

Mona Keijzer (BBB): 'Begin discussie over terugkeer Oekraïense dienstplichtigen' 

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mona Keijzer (BBB): 'Begin discussie over terugkeer Oekraïense dienstplichtigen' 

Als het aan Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Mona Keijzer ligt, moeten wij in Nederland beginnen met de discussie om Oekraïense dienstplichtigen die zich in Nederland bevinden terug te sturen naar het front. Dit zegt zij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Aan het begin van de uitbraak van de oorlog in Oekraïne, zei president Volodimir Zelenski dat alle Oekraïense mannen tussen de 18 en 60 het land niet mochten verlaten om te vechten aan het front.

'Niet nu ter plekke'

"Aan het front zijn de bestaande soldaten langzamerhand uitgeput en die moeten vervangen worden", vertelt Keijzer. Er bevinden zich verspreid over Europa zo'n honderdduizend Oekraïense dienstplichtigen, waarvan ook een deel in Nederland woont.

Keijzer benadrukt dat zij die groep "niet nu ter plekke en meteen" wil terugsturen naar Oekraïne. "Zo ver ga ik niet, daar is het nu veel te vroeg voor."

De BBB'er legt uit wat zij wel wil. "Niemand houdt van oorlog en niemand stuurt jonge mannen graag de oorlog in. Wat wel een feit is: zij vechten onze oorlog daar uit, en als je wilt dat Oekraïne de boventoon gaat voeren, dan heb je munitie, machines en helaas ook mensen nodig. Dan is het een discussie die je met elkaar zal móeten voeren, hoe verdrietig ook."

'Niet meer aan Nederlanders uit te leggen'

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland wonen en werken hebben een bijzondere status, omdat zij oorlogsvluchteling zijn. Middels een speciale regeling genieten zijn de nodige voordelen. Inmiddels melden zich ook steeds meer Oekraïense arbeidsmigranten, die gebruik kunnen en willen maken van diezelfde voordelen. Volgens Keijzer is dit "niet meer uit te leggen aan Nederlanders, die gewoon huur, zorgkosten en hun eigen risico betalen".

Keijzer ziet dat het aantal Oekraïners in Europa daalt, maar dat het in Nederland stijgt. Vooral het aantal Oekraïense arbeidsmigranten melden zich steeds meer. De strekking van hun verhaal is volgens Keijzer: 'Ik meld mij maar hier, want ik heb een baan gevonden in Nederland en ik begrijp dat ik hier gratis huisvesting en zorg kan krijgen.'

"Af en toe denk ik: denk nou eens even na", reageert Keijzer. Zij vindt "dat je hen op dezelfde manier moet behandelen als Nederlanders die gewoon werken". De BBB'er vindt het "niet meer dan normaal dat de kosten betalen van de woningen die zij bezetten. Dat doen Nederlanders ook."

Mona Keijzer (Tweede Kamerlid BBB): 'Begin discussie over terugkeer Oekraïense dienstplichtigen' (28 februari 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie