Buitenland
NOS

Zelensky kondigt vredesformule aan: 'Zal op korte termijn niet veel veranderen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelensky kondigt vredesformule aan: 'Zal op korte termijn niet veel veranderen'

De Oekraïense president Zelensky heeft voor de VN-Veiligheidsraad aangekondigd met een vredesformule te komen om een einde te maken aan de oorlog met Rusland. "Het doel van de huidige oorlog is om mensen, levens en bestaansmiddelen om te vormen in een wapen tegen de internationale rechtsorde", zei Zelensky op de Veiligheidsraad. Vorig jaar sprak hij nog in via een videoverbinding, maar dit jaar sprak hij de zaal live toe in New York.

Video niet beschikbaar

Eerder sprak Zelensky al over een tien punten vredesplan. "Ik vermoed dat twee punten daarvan zeker zullen terugkomen in de vredesformule", zegt Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan gaat het over de territoriale soevereiniteit van Oekraïne, dus alle bezette gebieden terug, inclusief de Krim. Maar ook over de handhaving van de internationale rechtsorde, dat wil zeggen Den Haag."

Akkoord

Het is nog maar de vraag of Rusland akkoord gaat met zo'n vredesformule. "Dat weet Zelensky natuurlijk ook, maar het gaat er uiteindelijk om dat er zoveel mogelijk landen aan zijn kant komen te staan. Dat is natuurlijk heel logisch, want hoe moet het anders opgelost worden? De vredesvoorwaarden of de eisen die men aan beide kanten heeft, liggen heel ver van elkaar vandaan. Dus moet er iets collectiefs komen."

Ook is het nog afwachten hoe dit plan gaat liggen in de VN en de Veiligheidsraad. "Dat hangt voor een belangrijke deel af van de secretaris-generaal", vertelt Van Koningsbrugge. "Is die bereid om dat op te pikken, om daar iets mee te doen? Als er in de Veiligheidsraad gestemd moet worden, dan heeft Rusland een veto en is het snel klaar. Maar de secretaris-generaal zou met een suggestie kunnen komen, of met een voorstel, en dan is het afwachten wat er gaat gebeuren."

Geen snel effect

Volgens Van Koningsbrugge doet Zelensky zijn best, maar de hoogleraar verwacht niet dat zo'n vredesformule snel effect zal hebben. "Moskou weet ook dat het Kremlin geïsoleerd is. Daar zal dit weinig aan veranderen. Misschien dat een aantal tot nu toe 'neutrale' staten zich laten overhalen. Dat kan altijd, bijvoorbeeld in Afrika. Maar voor de rest zie ik niet in dat dit op korte termijn veel zal veranderen."

r1j zelensky

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie