Buitenland
NOS

Oxfam: rijke landen komen vaccinbeloften armere landen niet na

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oxfam: rijke landen komen vaccinbeloften armere landen niet na

Rijke landen en farmaceuten leveren veel minder coronavaccins aan arme landen dan ze hebben beloofd. Dat meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib op basis van een onderzoek van een wereldwijde coalitie van ngo's.

Belofte levering vaccins arme landen niet nagekomen

Van de 1,8 miljard coronavaccins die via het Covax-programma zijn toegezegd, zijn volgens Oxfam Novib pas 260 miljoen doses geleverd, oftewel 14 procent. Nederland is een van de landen die hun beloftes niet nakomen.

Jacco Vlastuin van Oxfam Novib ziet dat rijkere landen en farmaceuten toch sneller voor hun eigenbelang kiezen, waardoor andere landen weinig kans maken op vaccins. "Door de derde prik komen arme landen achteraan de rij om toegang tot vaccins te krijgen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Minder dan 5 procent gevaccineerd

In het onderzoek, A Dose of Reality, worden toezeggingen die farmaceuten en wereldleiders sinds het begin van de pandemie hebben gedaan tegen het licht gehouden. Het blijkt dat sinds het begin van de pandemie maar 0,7 procent van alle geproduceerde vaccindoses naar lage-inkomenslanden is gegaan, aldus het rapport.

Mede door de achterstallige leveringen hebben arme landen een grote achterstand opgelopen met vaccineren. Zo is in Afrika pas 2,6 procent van de hele bevolking volledig gevaccineerd, tegenover bijvoorbeeld dik boven de 80 procent in Nederland.

De onderzoekers roepen wereldleiders op de coronavaccins wereldwijd tegen kostprijs beschikbaar te maken. "Het is tijd om het pad van gebroken beloften en het beschermen van de winst van een kleine groep te verlaten en koers te zetten naar de snelste weg uit de pandemie", schrijven ze in het rapport.

belofte vaccinlevering

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie