Buitenland
BNNVARA

Elanden in de tuin, uitzicht op de Rocky Mountains en een grizzlybeer in de buurt

foto: Cornelis Kolijnfoto: Cornelis Kolijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Elanden in de tuin, uitzicht op de Rocky Mountains en een grizzlybeer in de buurt

In zijn tuin staat een familie elanden rustig te grazen en te knabbelen aan wilgentenen. Cornelis Kolijn kijkt er niet van op: hij woont al ongeveer 25 jaar in Canada. Op dit moment woont hij in Calgary, in de provincie Alberta. In de radio-uitzending van Vroege Vogels neemt hij ons in een reportage mee met een wandeling in het gebied rond zijn huis.

In Calgary is het nu een paar graden onder nul en ’s nachts tikt de temperatuurmeter zelfs graden van min twintig aan. Het landschap ligt bedekt onder een laag sneeuw en vanaf zijn huis heeft Cornelis uitzicht op de Rocky Mountains, ook wel ‘de Rockies’ genoemd.

Tijdens de wandelingen die Cornelis regelmatig maakt, komt hij van alles tegen. Zo ziet hij ‘mule deer’, muildierherten, loopt hij langs een gletsjermeer en komt hij meerdere elanden tegen die hij ‘zijn vrienden’ noemt. Verder leven er nog andere spectaculaire dieren voor in het gebied: zeearenden, coyotes en de wolf. “Ik heb één keer de eer gehad om een wolf te zien, dat was heel erg gaaf. Ze zullen je heus niet aanvallen, maar je moet wel op je hoede blijven”, vertelt hij.

Beren rond Cornelis’ huis

In het gebied rond het huis van Cornelis, komen ook bruine beren en grizzlyberen voor. Hij heeft beide berensoorten vaker gezien. De bruine beren lopen regelmatig over een pad langs zijn huis, vertelt hij: “Een beer heeft in dat pad een keer een diep gat gegraven. De laatste jaren zijn hier steeds meer mensen uit de stad heen verhuisd. Ze weten iets minder van de natuur en ze dachten dat een mens het gat had gegraven. Ze hadden een bord neergezet met de tekst ‘Niet hier graven, we hebben je al aangegeven bij de politie’. Wat moet die beer zich rot gelachen hebben als hij het bord had kunnen lezen.”

Zijn reportage over zijn belevenissen in de natuur rond zijn huis is te beluisteren in de uitzending van Vroege Vogels van zondag 07.00-10.00 uur. De uitzending staat volledig in het teken van luisteraars die in het buitenland wonen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie