Binnenland

Edense bosuil is er wel heel vroeg bij dit jaar

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Edense bosuil is er wel heel vroeg bij dit jaar

Op 20 december zag hij het ei liggen, bioloog Sander Kranenbarg. In zijn zelf getimmerde bosuilenkast had het vrouwtje haar eerste broedsel gelegd. Heel bijzonder want het gros van de bosuilen begint pas in februari met het leggen van eieren. En drie dagen later was het weer raak, toen lag er een tweede ei. Vroege Vogels ging langs bij Kranenbarg.

Albert de Jong van Sovon: "We hebben een grafiek gemaakt over de jaren 1995-2019 en daarin zie je dat er pas 10 eieren voor 31 december zijn gelegd. Begin december is dus heel erg vroeg! Het kan zo zijn dat er veel muizen in de omgeving van de kast leven, daar reageert het vrouwtje dan op. Van uilen is bekend dat hun legbegin en aantal eieren sterk worden beïnvloed door de hoeveelheid voedsel die ze zien."

Sander plaatste een camera in de kast, wilt u de broedende bosuil ook volgen? Dat kan hieronder!

Vroege broeders

Waar je bij andere vogelsoorten redelijk kunt voorspellen wanneer het eerste ei gelegd wordt, is er bij de bosuil geen pijl op te trekken. Bosuilen behoren tot de categorie vroege broeders, eieren in januari of februari vormen bij bosuilen geen uitzondering, maar over het algemeen zitten de meeste bosuilen in maart op de eieren.

Eenmaal uit het ei, verlaten de jongen na 30 dagen het nest. Ze kunnen dan nog niet vliegen maar met hun scherpe klauwen wel goed klimmen. De jongen worden takkelingen genoemd. Eenmaal uit het nest krijgen de takkelingen vlieglessen van hun ouders. Ook wordt ze geleerd hoe te jagen. Sander Kragenbarg: "Ik hou mn hart vast voor de eieren, er kwam al een specht langs in de kast. Als ze ze maar laten liggen..."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie