Buitenland
NOS

Gaat de grens tussen de Gazastrook en Egypte nu eindelijk open?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat de grens tussen de Gazastrook en Egypte nu eindelijk open?

Israël heeft beloofd toch de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte te openen voor humanitaire hulpgoederen zoals voedsel en medicijnen. Dit besluit komt na het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël. Journalist Joost Scheffers is in Egypte en vertelt over de situatie in het NOS Radio 1 Journaal.

Hulpgoederen gaan eindelijk Gaza binnen

"Op dit moment is de grens nog niet open", zegt Scheffers.

20 vrachtwagens

Volgens Scheffers worden er op dit moment nog werkzaamheden uitgevoerd. Dit omdat de weg en grens eerst gerepareerd moet worden. "De afgelopen week is de grens drie keer gebombardeerd." Egypte heeft wel gezegd dat als alles nu eenmaal gerepareerd is dat de eerste hulpgoederen gelijk naar binnen gaan.

"In eerste instantie zou het gaan om 20 vrachtwagens", aldus Scheffers. Dit zou de Amerikaanse president Biden hebben afgesproken met de Egyptische president Sisi. Dit moet alleen wel goed gecoördineerd worden. Ook omdat Israël heel duidelijk zegt alleen hulpgoederen toe te staan. En daarnaast zijn die echt alleen bedoeld voor de gewone bevolking van Gaza en bijvoorbeeld niet Hamas. Komen die hulpgoederen toch in verkeerde handen dreigt Israël die zelfs te bombarderen. "Maar het is wel heel lastig om die hulpgoederen buiten Hamas te houden", zegt Scheffers. "En iedereen heeft natuurlijk recht op die noodhulp, dus het wordt nog wel een hele klus om dit te verdelen."

Nederlanders uit Gaza

Verder heeft Egypte ook toegezegd dat als de grens eenmaal goed operationeel is dat mensen met een internationaal paspoort, dus geen Palestijnen zelf, Gaza uit mogen. "Egypte staat in contact met de verschillende ambassades, waaronder de Nederlandse", aldus Scheffers. Nu hulpgoederen dus naar binnen mogen, ziet Egypte dit ook gelijk als teken dat deze mensen Gaza veilig kunnen verlaten. De Palestijnen zelf wil het land niet opvangen, uit angst dat Hamas de strijd verder gaat voeren vanaf Egyptisch grondgebied. Een ander belangrijk punt is dat Egypte denkt dat als de Palestijnen vertrekken uit Gaza dat de Palestijnse zaak al helemaal geen goed doet. Doelend dat als er dan geen Palestijnen meer in Gaza zijn, dat kan worden gezien als een zorg minder voor Israël.

Grens Gaza

Ster advertentie
Ster advertentie