Buitenland
VPRO

Van IT'er naar wapenleverancier: in Oekraïne bouwen burgers massaal drones voor het leger

foto: Michiel Driebergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Van IT'er naar wapenleverancier: in Oekraïne bouwen burgers massaal drones voor het leger

Aan de frontlijn van de oorlog in Oekraïne spelen drones een steeds belangrijkere rol. Het Russische ministerie van Defensie meldde dat Rusland gisteren 36 Oekraïense drones zou hebben neergehaald boven de Zwarte Zee en boven de Krim. Aan Oekraïense kant zijn het niet zelden burgers die zelf zulke gevechtsdrones bouwen. Oekraïne-verslaggever Michiel Driebergen maakte voor Bureau Buitenland een reportage over de Oekraïense dronebouwers.

Huis-tuin-en-keukendrones

Dat Oekraïense burgers veel materiaal aan het leger leveren is verre van een nieuwe trend, legt Michiel Driebergen uit. "Je zag al in 2014 dat vrijwilligers, volonteri, zelf militaire uniforms en schoenen gingen leveren aan de militairen. Dat nu ook drones worden geleverd door burgers, is eigenlijk een vervolg daarop." Volgens Driebergen begonnen de eerst Oekraïense burgers al in 2017 met het zelfstandig ombouwen van 'huis-tuin-en-keukendrones' tot militair inzetbare vliegmachines, en zijn ze er sinds die tijd alleen maar beter in geworden.

Het inzetten van dergelijke huis-tuin-en-keukendrones blijkt ook bijzonder effectief, want waar een drone soms voor 600 euro in elkaar kan worden gezet, kan de Russische tank die er mee wordt verwoest zomaar meer dan een miljoen euro waard zijn.

10.000 drones per maand

De burgers maken onder andere kamikaze-drones, eenmalig in te zetten drones die met explosieven op een doelwit worden afgestuurd, en zogenaamde 'droppers', die explosieven dragen en die op het juiste moment moeten lossen. En dat gebeurt niet in kleine aantallen. Zo spreekt de Oekraïense premier van zo’n 200 commerciële bedrijven in Oekraïne die zich hiermee bezighouden, en melden de Britse dat er 10.000 drones per maand verdwijnen op het slagveld. “Die worden gebruikt op het slagveld of verwoest. Daar is dus ook een massale productie voor nodig”, aldus de Oekraïne-verslaggever.

Van IT'er naar wapenleverancier

Michiel Driebergen sprak in Oekraïne met IT’er Daniel die in zijn eigen garage, met behulp van zijn 3D-printer, drones bouwt en ombouwt tot militair inzetbaar materiaal. Alleen al afgelopen maand werden er drie Russische tanks verwoest door een van zijn drones. "Militairen waren in het begin terughoudend met feedback voor Daniel", vertelt Driebergen in zijn reportage. "Pas toen Daniel het wilde horen vertelden ze hem ook dat er een tank was verwoest met zijn drone."

Het was dus wel even schakelen voor Daniel, dat zijn constructies opeens werden ingezet als militaire instrumenten die anderen van het leven beroofden. Maar, zo vertelt hij in de reportage, het 'overleven van Oekraïne zelf' staat op het spel, en daarom doet hij wat hij doet.

Luister de hele uitzending van Bureau Buitenland: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie