Buitenland
VPRO

Oekraïners steken rivier Dnjepr over: 'Nieuw front geopend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïners steken rivier Dnjepr over: 'Nieuw front geopend'

De winter nadert en daarmee blijft er voor Oekraïne steeds minder tijd over om aan het front nog veel progressie te boeken. In de kou en in de modder is het veel moeilijker om een doorbraak te forceren. Aan de andere kant is Rusland niet alleen bezig met verdedigen, maar proberen ze ook weer terrein van de Oekraïners te heroveren. Bureau Buitenland bespreekt met Oost-Europa-verslaggever Michiel Driebergen de laatste ontwikkelingen.

Avdiivka

Al enkele dagen vinden aan het front intensievere gevechten plaats. Volgens Driebergen gaan beide partijen gevechten aan in de hoop de ander naar die plekken toe te lokken: de Russen bij de plaats Avdiivka, dat steeds vaker als het tweede Bachmoet wordt bestempeld, en de Oekraïners aan de oevers van de rivier de Dnjepr.

In het geval van Avdiivka wordt er al weken zwaar gevochten met veel slachtoffers aan beide kanten. "Het lijkt erop alsof de Russen in elk geval de Oekraïners willen afleiden van dat zuidfront bij Zaporizhje, waar een maand geleden een doorbraak was, want daar lijkt momenteel nauwelijks meer te worden gevochten."

Quote

Je zou het eigenlijk een waterbed effect kunnen noemen.

Michiel Driebergen

Dnjepr

Waar de Russen vooral hun aandacht richten op Avdiivka, lijken de Oekraïners het op hun beurt over een hele andere boeg te gooien en serieuze pogingen te ondernemen om de grote Dnjepr-rivier over te steken. "Daar is een nieuw front geopend", zegt de Oost-Europa correspondent. "Er lijken enkele honderden Oekraïense militairen daar te zijn, waarschijnlijk special forces. Of ze zwaar materieel daar hebben of niet, dat weet ik niet, maar de experts van The Institute of the Study of War zeggen dat daar nu veel Russen naar toe gaan."

Volgens Driebergen proberen beide partijen voor de komst van de winter nog een laatste doorbraak te forceren. "Het is al een jaar lang een soort constante langs het hele front. Je zou het eigenlijk een waterbed effect kunnen noemen. Waar de ene partij aanvalt, moet de andere partij er naartoe rennen om daar weer te gaan verdedigen, of om die aanval af te slaan."

Luister het hele gesprek met Michiel Driebergen over de voortgang van de oorlog in Oekraïne: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie