Buitenland
NOS

Hulpverlening wordt gedwongen te verplaatsen uit Deir al-Balah in Gaza

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulpverlening wordt gedwongen te verplaatsen uit Deir al-Balah in Gaza

In de stad Deir al-Balah, in het midden van Gaza, geldt een evacuatiebevel. Niet alleen voor de Palestijnen, maar ook voor de hulporganisaties die in de stad gevestigd zijn. Deir al-Balah is een van de weinige plekken in de Gazastrook waar nog geen grondoffensief is gestart door het Israëlische leger en waar gebouwen deels nog overeind staan. Dit is de eerste keer voor hulporganisatie CARE dat ook alle humanitaire voorzieningen in dat gebied hun werkzaamheden moeten staken. Deniz Dönmez van CARE ziet hoe dit bevel in de context van de gedwongen verplaatsingen past, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Het evacuatiebevel heeft veel impact op de hulp die organisaties in het gebied kunnen verlenen aan Palestijnen. Veel mensen die in Deir al-Balah verblijven, zijn al eens ontheemd geraakt. Nu moeten ze weer vertrekken, de mensen worden richting het zuiden van Gaza gedreven, naar bijvoorbeeld het overvolle kamp in al-Mawasi aan de kust in de buurt van Khan Younis. Deir al-Balah was een enigszins veilig gebied waar veel mensen hun toevlucht zochten. Zo zijn er verschillende hulporganisaties, instituties en klinieken gevestigd. Maar veiligheid is niet gegarandeerd. Begin juli is een kliniek aangevallen, daarbij zijn zeker vijftien mensen gedood, onder wie negen kinderen en vier vrouwen. Ook heerst er in de stad een hongersnood en komen hulpgoederen maar mondjesmaat binnen. CARE en alle andere organisaties moeten weg en dat is snel schakelen, zegt Dönmez.

Gedwongen verplaatsing

Hoewel evacuatiebevelen normaal zijn in Gaza, is het wel bijzonder dat de humanitaire hulpverlening heeft moeten vertrekken. Daardoor moeten ook alle hulpposten van CARE hun werk staken. De hulporganisatie is ingesteld op het snel kunnen op- en afschalen van hun werkzaamheden. "We hebben hier helaas veel mee te maken", aldus Dönmez. "De situatie met zoveel verplaatsingen, constante gedwongen verplaatsingen, wordt niet beter." Hulpverleners, klinieken en opslagplaatsen voor goederen kunnen niet functioneren door de evacuatie. Dat betekent dat de hulp niet effectief kan worden gegeven. "Bij elke evacuatie betekent het simpelweg minder toegang en meer risico voor de mensen die we willen helpen. Wij brengen het liefst de hulp bij de mensen, direct op de plek waar ze zitten. Dat is het veiligst."

Toegang

Naast de verplaatsing, speelt de beperkte toegang tot hulpgoederen ook een cruciale rol in de effectiviteit van de hulpverlening. "Om op te kunnen schalen en mensen uit de nood kunnen helpen, moet toegang mogelijk worden gemaakt." Dönmez hoopt dat dit onderdeel wordt gerealiseerd in de onderhandelingen. Tot die tijd houdt hij hoop, want "de mensen in Gaza hebben dat ook."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie