Buitenland
NOS

Met het einde van Nagorno-Karabach raken Armeniërs veel cultureel erfgoed kwijt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met het einde van Nagorno-Karabach raken Armeniërs veel cultureel erfgoed kwijt

Na bijna dertig jaar houdt de enclave Nagorno-Karabach op te bestaan. Nu het gebied wordt overgenomen door Azerbeidzjan en tienduizenden Armeniërs moeten vluchten, is de droom van een onafhankelijke staat aan duigen. Maar ook veel eeuwenoude geschiedenis in het gebied zal verloren gaan. Noobar Vartanian, zelf van Armeense afkomst, is vertegenwoordiger van Het Nederlands Armeens Comité voor Rechtvaardigheid en Democratie en te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Vanaf het nieuwe jaar zal de zelfverklaarde republiek opgeheven worden, maakte de Karabachse leider vandaag bekend. Hoewel het gebied in Azerbeidzjan door geen enkel land als onafhankelijke staat werd erkend, kende het wel een eigen bestuur en woonden er vrijwel alleen maar etnische Armeniërs.

Tapijten

"Er gaat heel veel cultureel erfgoed verloren", zegt Vartanian. "Zowel materieel als immaterieel. Zo zijn er tapijten uit Nagorno-Karabach die heel bekend zijn. Ze worden geweven met de hand in de enclave."

In 2020 brak opnieuw oorlog uit toen Azerbeidzjan de aanval opende, en stukken land innam. In dat jaar zijn veel van die tapijten verloren gegaan, vertelt Vartanian. "Die stad die bekend was door deze tapijten, was gevallen. De stad is niet meer aanwezig. De tapijten dus ook niet meer."

Geschiedenisboek

Op de kaart is de enclave maar een klein reepje land in de Kaukasus, maar symbolisch heeft het gebied grote betekenis. "Het lijkt alsof we in de laatste pagina van het geschiedenisboek zijn, alsof we het boek gaan dichtdoen. Maar eigenlijk moet dat niet gebeuren. De strijd moet doorgaan.

Naar verwachting zullen nu alle 120.000 Armeniërs uit de enclave wegvluchten. Dat zij ooit nog terugkeren naar hun huizen en persoonlijke bezittingen, lijkt uitgesloten.

Wat gaat er allemaal verloren nu Nagorno Karabach ophoudt te bestaan?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie