Podcast
NOS

Podcast De Dag: het verhaal achter Nagorno-Karabach

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: het verhaal achter Nagorno-Karabach

Per 1 januari houdt de zelfverklaarde republiek Nagorno-Karabach op te bestaan, laat de president van Azerbeidzjan per decreet weten. De wereld kijkt ondertussen machteloos toe. Wat zit daarachter?

#1427 - Het verhaal achter Nagorno-Karabach - De Dag

De exodus uit Nagorno-Karabach is in volle gang. Tienduizenden etnische Armeniërs ontvluchten de enclave onder druk van Azerbeidzjan. Inmiddels is een groot deel van de bevolking vertrokken.

Na de opname van deze podcast kwam het nieuws binnen dat de president van Azerbeidzjan een decreet heeft ondertekend waarin is bepaald dat de zelfverklaarde republiek Nagorno-Karabach per 1 januari ophoudt te bestaan.

De Armeense premier zegt dat er een 'etnische zuivering' aan de gang is. Rick Lawson, hoogleraar Europese mensenrechten, was vorig jaar in Armenië en kent de dreigende situatie. Hij denkt dat Azerbeidzjan uiteindelijk kan worden berecht.

En waar blijven de reacties uit de internationale gemeenschap? De EU sloot vorig jaar een nieuwe energiedeal met Azerbeidzjan. Daardoor is Brussel niet bereid om een stevige positie in te nemen in dit conflict, vertelt Moniek de Jong, onderzoeker Europees energiebeleid aan de Universiteit van Gent.

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie